Инфо

17. јануар 2020.17. јан 2020.
На данашњи дан 17. јануар

На данашњи дан 17. јануар

1706. године рођен је амерички научник и политичар Бенџамин Френклин (Бењамин Франклин), борац за слободу човека, учесник у Америчком рату за независност, један од твораца "Декларације о независности" и Устава САД. Као научник познат је по изуму громобрана и открићу тока и карактеристика Голфске струје. Основао је прву јавну библиотеку у Америци, Филозофско друштво Пенсилваније и "Академију" која је прерасла у Универзитет Пенсилваније.


****


1377 Папа Гргур XИ обновио је папско седиште у Риму и тиме окончао авињонско "заточеништво" папа. Седиште папа било је премештено у Авињон (Француска) 1309. након пораза Бонифација ВИИИ у сукобу с франачким краљем Филипом ИВ Лепим (Пхилиппе).

1562 Ступио је на снагу едикт из Сен Жермена (Јануарски едикт) којим су признати хугеноти (протестанти) у Француској. Истог дана, вође католика војвода од Гиза и кардинал од Лорене, формирали су унију (касније Света лига) која је блокирала примену едикта и изазвала верске ратове који су, уз повремене прекиде, 36 година разарали Француску. Ратови су прекинути Нантским едиктом који је 1598. издао Анри ИВ.

1600 У Мадриду је рођен Педро Калдерон де ла Барка (Цалдерон, Барца), један од највећих шпанских драмских писаца. Прославио се једночинкама с мотивима из Библије, а његова филозофска драма "Живот је сан" задржала се до данас у позориштима.

1732 Рођен је краљ Пољске Станислав ИИ Поњатовски. Током владавине (1764-95) био је присиљен на три деобе територије 1772, 1793. и 1795. Абдицирао је након потписивања треће деобе.

1773 Енглески морепловац Џејмс Кук (Јамес Цоок) први је прешао Антарктички круг, бродом "Резолушн".

1863 Рођен је руски позоришни глумац, театролог и редитељ Константин Сергејевич Станиславски. Оснивао је Художествени театар у Москви 1898. и био уметнички руководилац и идеолог тог позоришта до краја живота 1938. Као велики позоришни иноватор, имао је значајан утицај на савременике.

1863 Рођен је енглески државник [b]Дејвид Лојд Џорџ (Давид Ллоyд Георге), министар у влади либерала 1905-15, и у коалиционој влади 1915-16, премијер 1916-22. Један је од утемељивача енглеског радничког законодавства којим су уведени осмочасовно радно време за рударе, право на штрајк, државне пензије, здравствено и социјално осигурање. Био је један од главних учесника мировне конференције у Версају после Првог светског рата и знатно је утицао на прилике у послератној Европи.

1874 Умрла су браћа Чанг и Енг, близанци срасли левом, односно десном страном грудног коша. Рођени су у Сијаму (Тајланд) и од њих потиче назив сијамски близанци. Били су светска атракција и проживели су 63 године материјално осигурани зарадом од наступа у циркусима.

1919 Пољски композитор Игнаци Јан Падеревски (Игнацy, Падеревски), пијаниста светског гласа, постао је први премијер Републике Пољске, успостављене по Првом светском рату.

1945 Совјетске трупе и Пољске патриотске снаге су у Другом светском рату ослободиле Варшаву, више од пет година након пада главног града Пољске у руке немачких нациста.

1959 Сенегал и Француски Судан донели су одлуку о формирању федералне државе под називом Република Мали. Одлука је ступила на снагу у априлу.

1961 Убијен је Патрис Лумумба, бивши премијер Конга, творац независности те земље, симбол борбе против колонијализма и херој "црне Африке". Противуставно је смењен с положаја премијера 5. септембра 1960, а 1. децембра ухватили су га војници генерала Мобутуа и одвели у Катангу, где је убијен.

1964 Умро је сликар и графичар Ђордје Андрејевић-Кун, члан Српске академије наука и уметности, познат по монументалним реалистичним композицијама и графичким мапама у којима је приказао злочине окупатора у време Другог светског рата и мотиве из обнове и изградње Југославије. Илустровао је и опремио бројна књижевна дела.

1966 У судару изнад Шпаније америчког бомбардера "Б-52" и шпанског авиона за снабдевање горивом, погинуло је осам људи, а бомбардер је био принуђен да у Атлантски океан одбаци хидрогенску бомбу која није експлодирала.

1991 САД и западни савезници извели су у Заливском рату други и трећи талас масовног бомбардовања циљева у Ираку и Кувајту; за узврат три ирачке ракете "скад" експлодирале су у Тел Авиву.

1995 У земљотресу који је погодио шире подручје јапанског града Кобеа погинуло је више од 6.400 људи, а материјална штета је процењена на 85,5 милијарди долара.

1997 У Даблину је суд прогласио први развод брака у историји Ирске, на основу закона одобреног на референдуму, чему се жестоко противила римокатоличка црква.

2000 У Центру безбедности у Цетињу регистрована је Црногорска православна црква.

2002 У ерупцији вулкана Њирагонго у Демократској Републици Конго разорени су град Гома и околна села, погинуло је више од 100 људи, а десетине хиљада су остале без домова.

2002 Умро је шпански писац Камилио Хосе Села (Цамило Јосе Цела) добитник Нобелове награде за књжевност 1989. године. Аутор је романа "Породица Пасквала Дуартеа".

2003 Влада Бугарске укинула је санкције против СР Југославије уведене 1998, али су остала замрзнута средства која припадају бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу, његовој породици и осморици бивших високих функционера.

2004 Умро је Реј (Раy) Старк, холивудски продуцент и "ловац на таленте" чији опус обухвата више од 125 филмова, међу којима су и "Смешна девојка" (Фуннy гирл) и "Ноћ игуане" (Нигхт оф тхе игуана).

2005 Умро је бивши лидер Комунистичке партије Кине Џао Цијанг који се 1989. године успротивио примени војне силе против студената који су демонстрирали на тргу Тјенанмен у Пекингу, тражећи демократизацију земље. Након тога је смењен и остатак живота провео је у кућном притвору.

2008 Некадашњи светски првак у шаху, американац Боби Фишер (Боббy Фисцхер), кога су популарно звали "шаховски Моцарт (Мозарт)", преминуо је у 65. години.

2010 Милијардер и десничар Себастијан Пинера (Себастиан, 61) победио је на изборима за председника Републике Чиле. Пинера је први демократски изабрани десничарски преседник након 52 године.

2014 Ватикан је објавио да је претходни поглавар Римокатоличке цркве, папа Бенедикт XВИ рашчинио током две године скоро 400 свештеника због злостављања деце.

2017 САД су увеле санкције председнику Републике Српске (РС) Милораду Додику због опструкције Дејтонског мировног споразума.

2017 Италијански десничар Антонио Тајани изабран је за новог председника Европског парламента.
Извор: Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa