Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
ФУК враћа поверење грађана у институције

ФУК враћа поверење грађана у институције

Данас је у Градској кући одржана конференција о пројекту "Уведите ФУК - спречите корупцију, нетранспарентнос и лош надзор. Пројекат финансира Амбасада Сједињених Америчких Држава.

Град Шабац већ три године ради на увођењу Финансијског управљања и контроле које треба да обезбеди да грађани јасно виде како се троши новац из градског буџета. Иако обавеза увођења ФУК-а постоји још од 2007. године за све јавне носиоце то нико није урадио.

-Пројекат који данас представљамо је други који је подржала Америчка амбасада од 2017. године. Претходни пројекат, који је био успешно реализован, је Трошење локалнних буџета који је био први од ова два, а оба су део програма "ЛОВА" -Локални ваљани буџети. Пројекат ће бити реализован до краја маја ове године у Мачваснком, Колубарском и Златиборском округу. Део је ширег плана града Шапца. ФУК је већ уведен у Градску управу. Овај сегмент који данас представљамо се односи на увођење и примену ФУК-а у јавним комуналним предузећима и јавним установама. За пилот пројекат изабрани су ЈКП "Топлана Шабац" и Народни музеј Шабац, навео је Слободан Илић из Центра за одрживи регионални развој који је реализатор пројекта.

На конференцији је говорио и аташе за културу Америчке амбасаде Мајкл Брук који је навео да је ово један од 17 пројеката које финансирају ове године у Србији.

-Било да сте дипломата, градоначелник или да радите у музеју, сви ми служимо грађанима и најважнији део тога је поверење. Овај пројекар није само о бољем рачуноводству, него како да будете бољи службеник и заслужите веће поверење јавности. Веома смо поносни на ово партнерство и надамо се ће после овога имати боље и јаче системе, рекао је Мајкл Брук.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да увођење овог система доводи све у јавној служби у позицију да буду једнаки у пружању ефикасних услуга грађанима и да покушају да поврате годинама нарушавано поверење између грађана и оних који их представљају.

-Идеја је да постанемо сви слуге грађана. То би требало да сваком ко се бави јавним послом служи на понос, да добије прилику да у јавном интересу и корист свих ради добре ствари са најмање новца и најмањим утрошком времена. Верујем да то Шабац може да уради, зато што је већ одавно донео одлуку да се тако понаша, рекао је градоначелник Зеленовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa