Инфо

2. фебруар 2020.2. феб 2020.
фото: сајт Опуштено

фото: сајт Опуштено

Синоћ кад' се враћах из топла хамама...

На данашњи дан, баш другог дана фебруара, пре 96 година, 1924. године, преминуо је један од наших и највећих европских песника Алекса Шантић. Рођени Мостарац у својој књижевној каријери истицао се, како љубавним песмама, тако и родољубивом у социјалном поезијом.

Осим кроз поезију, био је, колико му је здравље дозвољавало, активан и у борби народа у време Аустро-угарске окупације, односно Првог светског рата. Припадао је кругу књижевника окупљених око књижевног листа "Зора". Рођен је и умро у својој Херцеговини, у граду на Неретви.

На данашњи дан догодило се још неколико важних историјских догађаја:

1709. године – Шкотски морнар Александер Селкрик избављен је с пустог пацифичког острва на које је 1704. године приспео после бродолома. Његова прича инспирисала је Данијела Дефоа да напише роман “Робинсон Крусо”.

1895. године – Умро је српски писац Љубомир Ненадовић, који се убраја међу најчитаније српске писце у другој половини 19. века. Рођен у једној од најистакнутијих породица у Србији припадао је првој генерацији српских интелектуалаца ссколованих у иностранству. У његовом књиззевном опусу највреднијим се сматрају путописи. Најпознатија дела: “Писма из Немачке”, “Писма из Италије”, “О Црногорцима”.

1907. године – Умро је руски хемичар Дмитриј Иванович Мендељејев, који се уврстио међу најистакнутије научнике свога времена открићем периодичног система хемијских елемената (1869), према којем својства хемијских елемената зависе од њихове атомске тежине.

1990. године – Јужноафрички председник Фердинанд де Клерк је укинуо забрану Афричког националног конгреса Нелсона Манделе.




Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa