Инфо

Берза

  • aero 800 ▼ -11,11%
  • aven 1.249 ▼ -3,92%
  • enhl 500 ⚫ 0,00%
  • jmbn 5.105 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.548 ▲ 0,71%
  • lsta 500 ▼ -10,23%
  • niis 548 ▲ 0,92%
  • plnm 470 ▼ -6,00%
  • tlkb 12.000 ▼ -1,31%
(15. фебруар 2020.)

Међународни дан деце оболеле од рака

Међународни дан деце оболеле од рака
Међународни дан деце оболеле од рака обележава се данас 15. фебруара, а у Србији се сваке године малигна болест дијагностикује код више од 300 деце и адолесцената.
Као и у већини земаља у развоју и у Србији, готово две трећине новооболеле деце (63,8 одсто) је узраста до 15 година. Најчешће малигне болести у детињству, али и најчешћи узроци смрти су леукемија, тумори мозга и лимфоми.

"Важно је истаћи да је успех излечења рака код деце велики, много већи него у популацији одраслих. У прилог томе говори податак да у високоразвијеним земљама света стопа преживљавања достиже 84 одсто и да је у порасту", наведено је на сајту Института за јавно здравље "Др Милан Јовановуић Батут".

Не охрабрује чињеница да се у неразвијеним и средње развијеним земљама, и даље 80 одсто новоткривених случајева рака код деце касно открије када је лечење слабијег или без ефекта, а да 30 одсто деце до 16. година умре у болу и патњи.

Тим поводом је Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу против рака поставило је циљ да се до 2030. године постигне елиминација бола и патње код деце која се боре против рака.

Такође, постављен је циљ да се преживљавање деци са било којом дијагнозом рака у свету повећа бар на 60 одсто и да се родитељима олакша обезбеђивање неопходне неге деци и у кућним условима.

Малигне болести су један од значајних глобалних јавноздравствених проблема данашњице, које, према статистицким подацима, представљају други по учесталости узрок смртности код деце узраста до 14 година, одмах иза повреда.

Управо због тога, обележавање овог датума има за циљ да пажњу целокупне јавности, стручне и опште, усмери ка важној мисији побољшања третмана, неге, квалитета живота, емоционалних и социјалних потреба деце оболеле од рака, као и њихових најближих.

Ове године, Међународни дан деце оболеле од малигних болести се обележава под слоганом "Без граница" Заједно. Могућност. Будућност. Излечење. Снага. који има за циљ да покрене ширу друштвену заједницу на акцију како би се омогућило, деци са раком и њиховим породицама, право на рану и правилну дијагнозу, право на одговарајући и квалитетан медицински третман, право на лечење без бола и патње и право на доступност лекова који могу спасити живот без обзира на место где живе.

Овим би се постигао циљ Светске здравствене организације и Медународног удружења за борбу против рака да се до 2030. године удвоструче тренутне стопе излечења и поштеде милиони живота деце у наредној деценији.

Светски дан деце оболеле од рака је установљен 2002. године од стране Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Од тада се обележава у 88 земаља широм света. У Србији је овај датум постао део националног Календара јавног здравља 2013. године, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља.
РТВ Војводина

Најновији број

2. април 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa