Инфо

17. фебруар 2020.17. феб 2020.
Догодило се на данашњи дан

Догодило се на данашњи дан

1600 - Италијански филозоф, астроном и математичар Ђордано Бруно (Гиордано) спаљен је у Риму као јеретик, на основу пресуде римокатоличке инквизиције.

1653 - Рођен је композитор и виолиниста Арканђело Корели, оснивач болоњске виолинске школе и најзначајнији италијански композитор у 17. веку барокних дела за гудачке инструменте.

1673 - Француски комедиограф и глумац Жан Батист Поклен Молијер, умро је пошто му је позлило на позорници док је играо у својој комедији "Уображени болесник". Један од највећих светских комедиографа, написао је више од 30 позоришних комада међу којима су најпознатији "Учене жене", "Тартиф", "Дон Жуан", "Мизантроп".

1836 - Прво српско дипломатско-конзуларно представништво, под називом "Српска агенција", основано је у Букурешту указом кнеза Милоша Обреновића. Њен шеф је био Михајло Герман, а секретар Јован Гавриловић.

1856 - У Паризу је умро немачки песник Хајнрих Хајне, један од највећих лиричара 19. века. Његова поезија сматра се врхунским достигнућем немачког романтизма и извршила је огроман утицај на европско песништво ("Књига песама", "Романсеро", "Ата Трол", "Немачка, зимска бајка").

1864 - Јужњачка подморница "Ханли" је у Америчком грађанском рату у Чарлстону у Јужној Каролини потопила торпедом северњачки брод "Хустаник", што се сматра првим успешним нападом подморнице на ратни брод у историји.

1909 - У тврђави Форт сил у Оклахоми је умро последњи поглавица Апача Гојатлај ("Онај који зева"), познатији као Џеронимо. Као вођа племена Чирикахуа, предводио је неколико устанака, а 1886. се предао америчкој војсци.

1916 - Британске и француске трупе заузеле су у Првом светском рату Камерун, немачку колонију у Африци.

1966 - Француска је лансирала свој први сателит с полигона у Сахари.

1972 - Доњи дом британског парламента донео је закон о приступању Велике Британије Европској заједници (касније Европска унија).

1979 - Кина је напала Вијетнам реагујући на упад вијетнамских снага у Камбоџу крајем 1978. и збацивање маоистичког режима Црвених Кмера. Три седмице касније била је присиљена да повуче своје трупе.

1992 - Генерални секретар УН Бутрос Бутрос-Гали (Боутрос-Гхали) је препоручио размештање 13.000 припадника међународних мировних снага на територији бивше Југославије.

1995 - Албанци у Тетову, у Македонији, почели су масовне демонстрације због одбијања власти да призна тамошњи илегални "Албански универзитет". У сукобима с полицијом погинуо је један демонстрант, а већи број је повређен.

2002. - Преласком на евро, Француска се опростила од франка који је 641 годину био њена валута.

2003 - По налогу хашког Трибунала на Косову су ухапшени припадници расформиране Ослободилачке војске Косова (ОВК) и изручени том суду: Харадин Баља, Исак Муслиу и Агим Муртези. То је прво хапшење особа по налогу тог суда које је обавио Кфор. Против Агима Муртезија суд је повукао оптужницу због замене идентитета.

2006 - Око 1.800 људи прогутало је блато на једној фарми на истоку Филипина.

2008 - Косово је једнострано прогласило независност. До краја 2008. Косово су признале 53 државе, међу којима су САД, Аустралија, Авганистан, Турска, Албанија, Сенегал и 20 чланица Европске уније.

2014 - Аргентинска агенција за радиодифузију одобрила је план да се водећа латиноамеричка медијска група "Кларин" подели на шест делова, што се сматра почетком процеса против медијских монопола у тој земљи.

2015 - Савет безбедности Уједињених нација једногласно је усвојио резолуцију о Украјини на предлог Русије, у којој се истиче независност те земље и позива на поштовање споразума о примирју из Минска.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa