Инфо

14. март 2020.14. мар 2020.
фото: Агенција Бета

фото: Агенција Бета

Најгори дан од 1987. године

Растућа опасност од коронавируса послала је у четвртак Њујоршку берзу у најгори пад од "Црног понедељка" 1987. године, продуживши распродају која је сада избрисала вец́ину добитака на Волстриту откако је председник Доналд Трамп преузео власт у САД.

Индекс "S and P 500" је пао за 9,5 одсто, што је укупан пад од 26,7 одсто у односу на максимум, постављен тек прошлог месеца. Тиме се прешло преко границе прага од 20 одсто смањења што је званично до сада незабележена криза за Волстрит за готово 11 година.

Индустријски индекс "Дау Џонс" потонуо је 10 одсто, што је његов највец́и губитак од пада од готово 23 процента 19. октобра 1987.

Европска тржишта су пала 12 одсто у једном од својих најгорих дана икада, чак и пошто се Европска централна банка обавезала да ц́е купити више обвезница и пружити више помоц́и привреди.

Економска путања иде наниже кроз каскаду отказа и затварања фирми и земаља широм света, укључујуц́и Трампову обуставу вец́ине путовања у САД из Европе, и све вец́у забринутост да Бела куц́а и друге власти света не могу или нец́е хтети да ускоро сузбију економску штету од пандемије.

-Добијамо осец́ај колико ц́е тежак бити утицај на економију. Вести не постају боље, сваког дана су све горе. Сада је то погодило 'Главну улицу' у значајнијој мери - рекла је Лиз Ен Сондерс, главна инвестициона стратешкија фирме "Чарлс Шваб".

Акције су тако брзо пале на Волстриту на отварању пословног дана у четвртак, да је трговина, по други пут ове недеље, аутоматски заустављена свега 15 минута касније. Ти такозвани "осигурачи" први пут су уведени после пада 1987. године, а до ове недеље нису се укључили још од 1997. године.

"Дау" је накратко кренуо навише и преполовио губитке поподне пошто су Федералне резерве објавиле да ће ублажити "крајње необичне поремец́аје" на тржишту државних обвезница. Али, тај замах је брзо избледео.

- Ово је лоше. Најгора и најбржа промена берзи у нашој каријери. Економија је осуђена на рецесију ако земља престане да ради и узме следец́их 30 дана одсуства. Берза то зна - рекао је Крис Рапки, главни финансијски економиста "МУФГ Унион-а"
Агенција Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa