Инфо

Берза

  • aero 900 ▲ 3,69%
  • ikrbg 70 ▲ 40,00%
  • jesv 6.002 ▼ -7,66%
  • niis 605 ▲ 1,00%
  • rso16142 114,63 ▼ -0,90%
  • stotn 125 ⚫ 0,00%
(26. март 2020.)

Једна од лекција пандемије је да природа неће седети скрштених руку

Morava info

Morava info

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић оценио је да је пандемија коронавируса оголила свет у његовим крајностима и ограниченостима.


Он је у интервјуу за недељник Време рекао да је пандемија показала да су људи никада повезанији, а опет отуђени, да је човек у појединим моментима застрашујуће себичан и непажљив, а опет солидаран до неслућених граница самопожртвованости и племенитости.

"Показују сву људску крхкост, непревидивост сутрашњице, апсурдност колективних представа о својој супериорности и бесмисленост предрасуда", поручио је Костић.

Он је истакао да је једна од лекција пандемије да "природа неће седети скрштених руку и са дивљењем посматрати актуелну антропоцентричну и нарцистичку деструктивност хомо сапијенса".

Упитан о томе како мисли да ће свет изгледати после пандемије, Костић је рекао да је склонији да више него футуролозима верује мађарским пиљарицама које цитира Милош Црњански да "никад није било тако да није било некако".

"Живот се жилаво настављао упркос ратовима и страшним епидемијема", поручио је Костић и додао да ће ова пандемија узроковати неке промене.
N1/Vreme

Најновији број

28. мај 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa