Инфо

17. април 2020.17. апр 2020.
У Шапцу два нова случаја заразе

У Шапцу два нова случаја заразе

На територији града Шапца у протекла 24 сата евидентирана су још две особе позитивне на COVIDV 19. Од почетка пандемије до данас укупан број оболелих на територији нашег града је 58, а собзиром да је у протекла три дана забележен благи пад, надлежни кажу да имамо разлога за благи оптимизам.

Због повећаног броја суграђана на улицама и припрема за велики празник, и вишедневни полицијски час, појачане су контроле и надзор продајних објеката и пијаца.

Стање у домовима за старе стабилно, а из Градске управе обавештавају старије суграђане да ће Кол центар 364-130 бити активан и током празника.

Лекари Дома здравља у свакодневном телефонском контакту са особама у изолацији, док новину представља обавештење стигло из Института за онкологију Србије, да онколошки пацијенти више не морају да се тестирају на корону, пре почетка хемио-терапије.

Нашао сам инфектолога, министар се не јавља

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, на данашњој редовној конференцији за штампу градског Штаба за ванредне ситуације,обавестио је јавност да је из разговора са директорима оба смештаја за старе на територији Града добио информцију да је у овим установама епидемиолошка ситуација стабилна, а да се одговор на питање привремене болнице у сали Економске школе, још увек чека.

-Министар нам није послао никакав званични одговор. Иако смо имали другачију информацију од стране нашег Завода за јавно здравље, министар Лончар је на недавној конференцији за штампу рекао да за рад једне овакве привремене болнице треба инфектолог. Ја сам у међувремену успео да нађем инфектолога, али се министар не јавља на телефон. Због тога сам написао мејл начелнику Мачванског управног округа,да покуша да ми омогући да ступим у контакт са министром- истакао је Зеленовић, и изразио уверење да постоји потреба да се 23 пацијента са Сајма, којима ће се брзо придружити и оболели који се добро опорављају у београдским болницам ,на конфоран начин сместе у Шапцу.

Статистика повољна, али нема опуштања

Директорка Дома здравља „Драга Љочић“, Јасмина Станковић, изразила је благи оптимизам, јер се број позитивних на корону, али и број оних који се јављају у Ковид амбуланту последњих дана смањио. Међутим, ове цифре никако не треба да значе да треба да се опустимо и препустимо чарима празничних, сунчаних дана, већ издржимо и будемо истрајни у поштовању мера заштите и савета струке.
- Тестирано је укупно 20 особа, 13 са тегобама и седам онколошких пацијената. Од тих 13, само једна особа је билапозитивна и једна особа којаје тестирана у ЗЗЈЗ Шабац. Синоћ смо за те две особе организовали транспорт за Београд, док данас овај транспорт нисмо имали- изјавила је Станковићева и напоменула да је до данас у болнице за лакше оболоеле транспортоване 23 особе на Сајам и 10 у Бању Ковиљачу.

Доктори Дома здравља и даље брину о свим контактима заражених пацијената.Свакодневним телефонским позивима, они се информишу о здравственом стању 149 особа.Станковићева је навела да је приметно смањење особа под здравственим надзоеом , а да данас из изолације излази 134 лица.

Гужва очекивана, надзор појачан

Начелник градскемуправе Милан Васић је изјавио да је гужва на улицама Шапца, а пре свега у трговинским радњама и пијацама данас била очекивана, па су због тога појачане и мере контроле заштитиних мера.

-Ангажовали смо Комуналну инспекцију, комуналну полицију и друге градске службенике да контролишу спровођење мера заштите. Поносан сам како систем функционише, и на који начин су грађани поштовали правила, што само доказује да када се успостави ред и јасно дефинишу правила, та правила је лако поштовати- истакао је Васић, и најавио осми круг дезинфекције улица као и геронтолошких центара.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa