Инфо

5. мај 2020.5. мај 2020.
Црвено злато шабачког краја спремно за извоз

Црвено злато шабачког краја спремно за извоз

Са првим сунчаним мајским данима започела је овогодишња берба јагода на отвореном пољима у шабачком крају. Зрели црвени плодови полако пристижу, а пољопривредници очекују солидан принос и цену.


У поцерском селу Грушић, на сунчаним обронцима Цера, домаћини вредно убирају прве полодове свог рада. Иако је било страха, недоумица због епидемиолошке ситуације и ванредног стања, долазак откупљивача и отварање тржишта умирио је произвођаче.



Јовиша Тешић из овог села на око 60 ари гаји јагоду и нада да ће цена бити солидна како би се оправдала улагања.

-За сада је добра цена, очекујемо да ће тако и остати до краја сезоне како бисмо вратили уложено и наредне године подигли нове засаде - појаснио је Тешић.



Без система за наводњавање (кап по кап) није могуће одржати засад, те су пољопривредници решење пронашли у дубинским бунарима субвенционисаниим од стране Града. На овај начин снабдевају биљке потребном водом и прихрањују их, а постижу квалитет рода потребан за пласман на тржиште.

-Пре двехиљадитих у шабачком крају узгој јагода је био на много мањим површинанаам него сада. Захваљујући дубинским бунарима пољопривредници су повећали своје засаде и сада на годишњем нивоу могу по хектару да остваре добит од 8 до 12 хиљада евра. Самим тим се је и обрт капитала произвођача на територији Града од 25 до милиона евра годишње, а добит око 10. Град је у субвенције за копање дубинских бунара уложио 1,5 миона евра, а више од 700 фармера је искористило ову погодност и то је разлог што су јагодњаци на површини од 1500 хектара - рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa