5. мај 2020.5. мај 2020.
Црвено злато шабачког краја спремно за извоз
Са првим сунчаним мајским данима започела је овогодишња берба јагода на отвореном пољима у шабачком крају. Зрели црвени плодови полако пристижу, а пољопривредници очекују солидан принос и цену.
У поцерском селу Грушић, на сунчаним обронцима Цера, домаћини вредно убирају прве полодове свог рада. Иако је било страха, недоумица због епидемиолошке ситуације и ванредног стања, долазак откупљивача и отварање тржишта умирио је произвођаче.
Јовиша Тешић из овог села на око 60 ари гаји јагоду и нада да ће цена бити солидна како би се оправдала улагања.
-За сада је добра цена, очекујемо да ће тако и остати до краја сезоне како бисмо вратили уложено и наредне године подигли нове засаде - појаснио је Тешић.
Без система за наводњавање (кап по кап) није могуће одржати засад, те су пољопривредници решење пронашли у дубинским бунарима субвенционисаниим од стране Града. На овај начин снабдевају биљке потребном водом и прихрањују их, а постижу квалитет рода потребан за пласман на тржиште.
-Пре двехиљадитих у шабачком крају узгој јагода је био на много мањим површинанаам него сада. Захваљујући дубинским бунарима пољопривредници су повећали своје засаде и сада на годишњем нивоу могу по хектару да остваре добит од 8 до 12 хиљада евра. Самим тим се је и обрт капитала произвођача на територији Града од 25 до милиона евра годишње, а добит око 10. Град је у субвенције за копање дубинских бунара уложио 1,5 миона евра, а више од 700 фармера је искористило ову погодност и то је разлог што су јагодњаци на површини од 1500 хектара - рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
У поцерском селу Грушић, на сунчаним обронцима Цера, домаћини вредно убирају прве полодове свог рада. Иако је било страха, недоумица због епидемиолошке ситуације и ванредног стања, долазак откупљивача и отварање тржишта умирио је произвођаче.
Јовиша Тешић из овог села на око 60 ари гаји јагоду и нада да ће цена бити солидна како би се оправдала улагања.
-За сада је добра цена, очекујемо да ће тако и остати до краја сезоне како бисмо вратили уложено и наредне године подигли нове засаде - појаснио је Тешић.
Без система за наводњавање (кап по кап) није могуће одржати засад, те су пољопривредници решење пронашли у дубинским бунарима субвенционисаниим од стране Града. На овај начин снабдевају биљке потребном водом и прихрањују их, а постижу квалитет рода потребан за пласман на тржиште.
-Пре двехиљадитих у шабачком крају узгој јагода је био на много мањим површинанаам него сада. Захваљујући дубинским бунарима пољопривредници су повећали своје засаде и сада на годишњем нивоу могу по хектару да остваре добит од 8 до 12 хиљада евра. Самим тим се је и обрт капитала произвођача на територији Града од 25 до милиона евра годишње, а добит око 10. Град је у субвенције за копање дубинских бунара уложио 1,5 миона евра, а више од 700 фармера је искористило ову погодност и то је разлог што су јагодњаци на површини од 1500 хектара - рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Актуелно
Најновији број
25. април 2024.