Инфо

22. мај 2020.22. мај 2020.
Нови рок 30. јун

Нови рок 30. јун

Онај ко је искористио понуду да не плаћа струју и комуналије током ванредног стања, нека се припреми за 30. јун. Тада истиче рок за измирење обавеза према ЕПС. Током трајања ванредног стања важили су различити програми одлагања наплате обавеза, па су тако старијима од 65 година омогућене различите повластице када је реч о року за измирење рачуна за струју и комуналије. Сада када је ванредно стање укинуто, рачуни стижу на наплату.

Како је за портал Нова данас потврђено у Електропривреди Србије (ЕПС), и даље важи понуда да ће сви грађани Србије имати могућност да рачуне за струју за март, април и мај плате са пет одсто попуста и без обрачунавања камате, ако уплату изврше најкасније до 30. јуна. Право на попуст, како нам је такође речено, оствариће само они који, осим за потрошњу струје током ванредног стања, немају других дуговања према ЕПС.

Нова је од ЕПС-а тражила потврду услова под којим могу да се измире рачуни направљени током ванредног стања зато што се крајем марта десило да на порталу објаве, па повуку програм олакшица за плаћање рачуна. Да је важно пратити до кога датума треба измирити рачуне за струју говоре и правила ЕПС-а за обуставу испоруке електричне енергије и искључење корисника са мреже.

ЕПС може да обустави испоруку електричне енергије због неизвршених обавеза крајњег купца, односно због постојања доспелих и неизмирених дуговања за утрошену електричну енергију, и то према Уговору о гарантованом снабдевању. Како стоји на порталу ЕПС-а, обустава подразумева физички прекид напајања мерног места крајњег купца.

Пре обуставе, ЕПС писаним путем упозорава крајњег купца да измири дуговања у законом одређеном року од 30 дана за домаћинства, а у супротном шаље захтев за обуставу испоруке електричне енергије ЕПС Дистрибуцији. За разлику од обуставе, коју ЕПС сматра привременом, искључење је трајна мера која подразумева да неплатиша губи статус крањег купца.
Портал Нова С

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa