Инфо

Берза

  • akdm 350 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 5.999 ▲ 1,68%
  • kmbnpb 799 ▲ 1,65%
  • niis 572 ▼ -2,05%
  • rso20197 99,55 ▲ 0,14%
  • rssds20237 93,00 ▼ -7,00%
  • rssds20238 90,00 ▼ -10,00%
  • tlvc 2.500 ▼ -2,57%
  • utsi 1.400 ⚫ 0,00%
  • zisr 3.300 ▼ -0,09%
(25. мај 2020.)
НИЈЕ СРАМОТА

Ниси луд ако идеш код психолога

нашем народу је заступљено уверење да само „луди“ иду код психолога, што је додатна отежавајућа околност. Међутим, временом се тај јаз смањује и све чешће је оних који долазе верујући да им разговор са психологом може помоћи“
Ниси луд ако идеш код психолога
Све више се налазимо у друштвима где су деца омаловажена на било који начин, не могу да се обрате родитељима, наставницима... да још више не би били понижени. Скоро 80% деце мисле да само „луди“ иду код психолага да затраже помоћ.
Како на то гледају шабачки средњошколци, а шта је мишљење психолога? Одговоре на ова питања покушали смо да сазнамо од психолога Драгица Симић и кроз искуства наших вршњака.
Драгица Симић


Уколико смо на тражење помоћи натерани, резултати су минимални
-У свом дугогодишњем раду са децом сусрела сам се са разним проблемима који су наводили младе да дођу код истог. Најчешћесу то били проблеми са контролисањем емоцијама, што је и уобичајено за период адолесценције и одрастању у ери модерних технологија у којој се „жива“ реч изгугла.

Млади долазе према препоруци родитеља, али чине то и самостално, постављајући при томе, разна питања пре него што дођу желећи да, на неки начин, буду сигурни у свој избор. У ситуацијама у којима су млади „натерани“ да дођу од стране родитеља, ефекти код психолога су сведени на минималан ниво, најпре зато што се јавља отпор према нечему што они не желе и нису свесни проблема због којих су ту.

За ефикасан рад, као и у својој професији, и овде је веома битно да је особа свесна својих проблема и да ли жели да их реши, у супротном одлазак код психолога не даје очекиване, позитивне исходе.

Млади се плаше да се повере некоме најчешће из страха од осуђивања, присутан је огромна стид за испољавање одређених понашања, чешће негативних и друштвено неприхваћених. Такође у нашем народу је заступљено уверење да само „луди“ иду код психолога, што је додатна отежавајућа околност за младе. Међутим, временом се тај јаз смањује и све чешће је оних који долазе верујући да им разговор са психологом може помоћи.

Често је довољно да те само неко саслуша
Психолог је дужан да саслуша и да са потпуном пажњом буде присутан у разговору са особом која је дошла по неку врсту помоћи.Изненадили би смо се када би смо сазнали колико је често довољно само саслушати некога, јер неко други није имао воље за то. Психолог је ту да подржи, оствари добар однос са особом која долази на разговор, из чега касније произлази и однос те особе са спољашњим светом-каже Симићева и поручује младима:

Не стидите се својих емоција
-Не стидите се својих емоција, чак и када их не разумете.Преиспитујте се и посматрајте себе и људе којима сте окружени. Разговарајте са другима о својим дилемама, страховима, свему што се дешава. Не затварајте се пред могућностима и мислима да сте несхваћени, можда нисте само нашли довољно доброг саговорника.

А шта ви мислите?

Ово су речи стручњака, али свесни чињенице да велики део наших вршњака врло добро зна своје емоције и има мишљење о њима,али се одлучује да све то држи у себи, да ћути о проблемима који се уколико се поделе могу решити, питали смо неколико наших вршњака за мишљење на ову тему..
-Пре свега особа ако осети потребу треба да иде код психолога, без обзира на то шта ће околина рећи, каже седамнаестогодишња Виолета Катић, и додаје:
Виолета Катић


- Није срамота тражити помоћ, ако вам је потребна. Из личног искуства знам да људи осуђују одлазак, са реченицом „шта ти његове речи могу помоћи“. Али без обзира на то ипак сам ишла и пријало ми је.Зато што је психолог особа која је са стране која вам може помоћи без да уноси емоције, он гледа рационално. Свака особа би требала бар једном годишње да оде, да поприча.

Њен вршњак, Лазар Гајић на исту тему одговара:
Лазар Гајић


-Ниједан човек своје проблеме не може да реши сам, није битно колико година имаш требало би да посетиш психолога. Често се каже када имаш много на леђима треба ти стручна помоћ да би одредио приоритете. Треба нека особа са стране да саслуша која није упозната са проблемом , због тога што ти је лакше да испричаш некоме ко ће ти заиста реално рећи како је и шта је. Нема потребе за осуду, то је сасвим нормално у свету.
Са њима се слаже и Марија Петровић(16) :
Марија Петровић

-Човек када је болестан иде код лекара а психолог је једна врста доктора од кога многи наши људи имају страх и велике заблуде да је то срамота. Насупрот томе одлазак код психолога је веома корисно. Када имамо неки проблем психолог нас може правилно посаветовати како да реагујемо у неким ситуацијама. Саветовала бих свакога да одласком код психолога може олакшати себи живот.
Катарина Симић

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije

Најновији број

2. јул 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa