Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Санирана депонија смећа у Мачванском Причиновићу

Санирана депонија смећа у Мачванском Причиновићу

Данас су завршени радови на санацији дивље депоније смећа у Мачванском Причиновићу. Више од три деценије мештани имају проблем са отпадом. Од данас некадашње ругло села одлази у заборав, а површина од 60 ари сада је нова плодна ораница.


Радове је данас обишао градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић и том приликом истакао да je ово што је било представљало цивилизацијски проблем.
-Више од 30 година овде је била депонија смећа. Данас смо је уредили и биће стављена под видео надзор. Организoвали смо на подручју Шапца, у сваком селу, једном недељно одношење смећа. Желимо трајно решење овог проблема, баш као што је решен проблем одвођења отпадних вода. То осим у Шапцу нико није урадио. Нама је важно да грађани који овде живе и раде имају уређен живот. Важно је за будућност наше деце.


-Развој је када средите дивљу депонију и од ње направите плодну ораницу, развој је када се запосли 11.000 људи у граду, развој је када имате вртиће без листе чекања, развој је када имате школе у једној смени, развој је када за 15 месеци инвестирате 15 милиона евра у инфраструктуру, развој је када наводњавате плодне оранице овде у Мачви, тако да грађани дуплирају своју зараду од пољопривреде – истакао је градоначелник.

Шабац је по његовим речима град који има прилику да се развија најбрже у Србији.

-Шабачка села припадају људима који у њима живе и раде. Верујем да ће грађани 21. јуна изаћи на биралишта и знати да то цене. У другим градовима то ће бити пуко гласање. Овде је прави избор, одлучиваће хоћемо ли да имамо град који се најбрже развија у нашој земљи или нећемо? Да ли ће да имају најбоља и најразвијенија села у којима људи могу да живе сигурно и безбрижно? Ми можемо да бирамо да ли ћемо бити град људи који могу да утичу на развој. Наравно, с обзиром на чињеницу да смо различитог цивилизацијског нивоа. Добро је што Шабац има овакву шансу да суграђани могу слободно да гласају и да изаберу да ли ће ово бити град развоја- додао је градоначелник.

Своје одушевљење због уређења депоније смећа није крио ни члан Савета месне заједнице Мачвански Причиновић, Верољуб Арнаутовић.
-Драго ми је да сам дочекао овај дан. Вишегодишњи проблем депоније је решен. Овде је било смеће задњих 35 година. Не могу да вам опишем какво је то било ругло. Смеће око четири метра висине. Плашили смо се заразе и свега осталог због оваквог окружења. Захваљујући помоћи Града Шапца решили смо један од већих проблема у селу. Ми ћемо се трудити, да се поново не нађемо у оваквом стању. Такође, обавештавам домаће и мештане околних села да више депонија не постоји. Апелујем на њих да овде не бацају смеће. Мачвански Причиновић у последње две године има организовано одношење смећа, које за нас обавља ЈКП из Шапца- истако је Арнаутовић.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa