Инфо

3. јун 2020.3. јун 2020.
Осам одсто средњошколаца сматра да жене заслужују батине

Осам одсто средњошколаца сматра да жене заслужују батине

Дошло је до благог опадања патријархалности средњошколаца и они данас, у односу на 2011. годину, више нагињу ка непатријархалној вредносној оријентацији, склонији су једнакости у односима између мушкараца и жена, па ту једнакост подржава 44 одсто средњошколаца, показало је истраживање "Вредносне оријентације средњошколаца у Србији" Хелсиншког одбора за људска права у Србији и Института за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду.

"Међутим, оно што забрињава је прихватање става да жене повремено заслужују батине, што подржава осам одсто средњошколаца и у питању је резултат који је сличан као и у истраживању из 2011. године. Више од 45 одсто испитаника сматра да је абортус грех, што указује на утицај религијског дискурса", пише у закључцима истраживања.

Додаје се да су најконзерватовнији ставови средњошколаца према ЛГБТQ популацији па се 44 одсто испитаника може оквалификовати као "хомофобични", а око четвртине сматра да припадници ЛГБТQ популације "заслужују батине".

Што се тиче ставова према национализму, за 32 одсто анкетираних средњошколаца може се рећи да имају изражена националистичка уверења, с тим да девојчице имају мање изражене националистичке ставове него дечаци, пише у закључцима.

Наводи се да средњошколци имају највећу социјалну дистанцу према геј и лезбејској популацији, затим према Албанцима и Ромима, али и према мигрантима, што указује на постојање етничких стереотипа међу младима.

Истраживање "Вредносне оријентације средњошколаца у Србији" је за Хелсиншки одбор спровео Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду током 2019. године.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa