Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
RTV

RTV

Како изабрати средњу школу

Мале матуранте након стреса од полагања тестова сада очекује и прављење коначне листе жеља школа у које би да се упишу. При доношењу те одлуке сигурно ће им помоћи и родитељи, а стручњаци их саветују да не треба да се плаше промена које су пред њима, као и да коју год школу да одаберу, морају да буду спремни на усвајање нових знања и вештина у ходу и непрестано учење и када изађу из образовног система.

Александар Марков из Форума београдских гимназија саветује будуће средњошколце да избегавају ускоспецијализоване смерове.

“У 21. веку темпо живот и темпо напредовања науке диктирају брзе промене и они који не могу брзо да се прилагоде новим начинима и условима рада отпадају на тржишту рада. Зато увек саветујем да гледају оне профиле који им дају шире образовање и омогућавају им да се касније, уколико је то потребно, лакше преквалификују и да могу лакше да мењају послове” објашњава Марков за Нова.рс.

Често се дешава да се будући мали матуранти при избору средње школе руководе и оним занимањима која су тренутно популарна и у том моменту преспективна и добро плаћена.

Марков нема сумње да ће и ове године бити тако и да ће се међу првима попунити медицинске школе, фармацеутска, електротехничка школа “Никола Тесла”, као и специјализовани ИТ смерови.

Психолог Весна Чекић истиче да су током уписа у средњу школу под притиском и деца и родитељи.
Nova. rs

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa