Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
Protest studenata Foto: Beta/Miloš Đorelijevski

Protest studenata Foto: Beta/Miloš Đorelijevski

Студенти дигли Београд на ноге, иду ка Скупштини

Председник Србије Александар Вучић гостујући вечерас на РТС најавио је да ће у оквиру пооштравања мера за сузбијање коронавируса бити затворени и сви студентски домови у Београду. Ова вест изазвала је огорчење студентата из свих дома у Београду који су избог тога изашли на улице.

Прво окупљање студента кренуло је у Студентском граду, где се окупио велики број будућих академаца, који су изразили незадовољство овом одлуком и траже да буде поништена, те додају да студенти нису неодговорни као што се представља и да носе маске.

Новобеоградским колегама убрзо су се прикључили и студенти из осталих домова са Звездаре, Карабурме, Вождовца и Булевара краља Александра.

Многи су на помињење председника и његове одлуке викали “уаааа” и оштро реаговали повицима негодовања на оптужбе надлежних да су они кривци за ширење коронавируса у Београду.

23.55 – За сутра у 10 часова заказан је велику студентски протест на Студентском тргу у Београду. Организатори, позивају све студенте и професоре да им се придруже како би заједно изразили незадовољство поводом најављених мера које утичу директно на положај студената.

Организатори позивају све учеснике да обавезно понесу маске и поштују раздаљину од два метра, а ко има симптоме коронавируса не треба да долази. Планирано је да студенти заједно пропетају до Владе Србије где ће протестовати док се одлука председника Вучића о затварању домова не преиначи.

23.48 – Студенти окупљени испред Скупштине вечерас су позвали министра просвете Младена Шарчевића да се појави пред њима, и да студентима који су оболели од коронавируса дају још један испитни рок.

23.46 – “Молим вас да ово вечерас буде права прича, без политичких узвика. Боримо се за будућност”, рекли су студенти испред Скупштине Србије.

23.01 – Студенти из студентског дома Карабурма су се након састајанке код Вуковог споменика упутили ка Скупштини узвикујући “Не дамо домове”, јавља репортерка Нова.рс, са лица места

22.58 – Студенткиња Учитељског факултета из Крушевца каже да сада не смеју да попусте у својим захтевима

“Вучић је штошта обећавао студентима као и читавом народу и ја му ништа не верујем. Како он мисли да дођем пред испит и где да будем кад је дом затворен. Неће моћи тако, мора да нас остави овде да учимо ако већ хоће да останемо у земљи”.

22.55 – Група студента који су кренули из Студентског града пролазе Булеваром Михаила Пупина ка Бранковом мосту и како су најавили иду ка Скупштини.

22.42 – После разговора председника Србије Александра Вучића и студената, пронађено је решење – студенти ће остати у домовима, уз налажење решења за повећање епидемиолошких мера, пишу поједини београдски медији. Међутим, студенти за Нова.рс, тврде да су за такву одлуку само начули, али да им није потврђена.

“Начули смо да је повукао одлуку, претпостављамо да ће нас иселити када нас све тестирају и када се зна ко је негативан или позиитиван. Нико нам није рекао о наставку студија само су нас иселили из дома и то је то. Осећамо се као марионете од када је епидемија, и прво исељење, и информације које нам дају и ово сад”, рекла нам је Анђела М. из Неготина

22.39 – Протест је кренуо потпуно спонтано због овога. Блокирана је комплетно Улица Војводе Степе испред Дома. Саобраћај стоји”, каже један од студената за Нова.рс
Nova. rs

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa