Инфо

7. јул 2020.7. јул 2020.
Бета

Бета

Ефектива: Туристи не морају да прихвате заменска путовања

Поводом затварања границе Грчке за држављане Србије, Удружење потрошача "Ефектива" је данас објавило да они који су путовања уплатили после 15. марта, не морају да прихвате заменска путовања, јер, по Уредби о заменским путовањима, имају право на повраћај новца.У саопштењу је истакнуто да "три закон штите права потрошача и спречавају туристичке агенције да грађанима "увале" ризична заменска путовања, за шта немају право ни по Уредби о заменским путовањима, нити за њих могу да гарантују, с обзиром на чињеницу да нико не може да предвиди даље понашање државних органа земаља које су туристичке дестинације грађанима Србије".

Уредба о заменским путовањима, које је донета крајем априла, у тачки 2. је дефинисала да се она односи на отказана туристичка путовања која су плаћена делимично или у целости до дана 15. марта 2020. године.

"Многи аранжмани за Грчку су плаћени након тог датума и агенције немају право да се позивају на Уредбу, већ су дужне да путницима, на њихов захтев, у целости врате уплаћена средства", поручили су из Удружења.

Таква обавеза агенција је предвидјена чланом 106. Закона о заштити потрошача, који је кровни у овој области и чије одредбе се не могу умањити нити једним другим правним актом.

Путници који су аранжмане платили после 15. марта 2020. године, имају право на повраћај новца у року од 15 дана и на основу Члана 68. став 1. тачка 6. Закона о туризму.

"Ефектива" каже да, уколико агенција одбије да врати уплаћени износ, путник може жалбом да се обрати туристичкој инспекцији и да преко удружења потрошача покрене потрошачки спор у којем нема трошак плаћања судске таксе.
Извор: Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa