Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
фото: otadzbinapamti.rs

фото: otadzbinapamti.rs

Војвода Петар Бојовић

На данашњи дан 1858. године рођен је познати српски војвода Петар Бојовић, један од великих војсковођа из Великог рата где је јунаштво и велика стратегија заповедника наше војске однела победу у сукобу са многобројнијим непријатељем.

Заслужан је за победе у Првом балканском рату над турском војском у биткама код Куманова и Битоља (1912), а у Другом балканском рату за успех у бици код Брегалнице (1913) над бугарском војском. За успехе у Првом светском рату добио је чин војводе. Као командант Прве армије, 1. новембра 1918. ослободио је Београд. Умро је 1945. године у Београду и сахрањен је без војних почасти. (Преузето са сајта Б92).

Остаје забележено да је одбио понуду окупационих снага у Другом светском рату да буде сарадник, иако је већ био пензионисан, пристајући да буде све године сукоба у кућном притвору. Размимоилазио се са руководством државе у међуратним годинама, али је понуду окупатора одбио речима да "као војник поштује свачију војску, тако и Немачку, али да су они окупирали његову земљу" и да зато не жели да прихвати понуду и све оно што је она садржала.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa