Инфо

4. август 2020.4. авг 2020.
фото: Агенција Бета

фото: Агенција Бета

Важна фаза обнове Нотр Дама

Део огромних симфонијских оргуља јуче је скинуто са постоља у катедрали Нотр Дам која је 1. априла 2019. године оштећена у великом пожару. Радници су данас са посебном пажњом спустили прве делове оргуља које су биле на постољу високом око 13 метра.

"То је била веома осетљива фаза и за нас извор великог стреса", рекао је техничар Кристијан Лиц који је задужен за надгледање тог дела великих радова на обнови катедрале.

Јуче је спуштен део постоља са којих се управља оргуљама, које имају пет клавијатура и око 115 педала. Оргуље би требало да буду поново стављене 16. априла 2024. када истиче рок од пет година за обнову грандиозне катедрале. Оргуље Нотр Дама су највеће у Француској и звук тог инструмента чује се у катедрали од 1733. године.

Његова рестаурација не представља технички проблем, проблем је што је посао дуг јер је потребно да се демонтира више од 8.000 цеви, све педале и већи део сложеног механизма тог инструмента. Оргуље нису оштећене у пожару али су прекриврене оловном прашином.

Катедрала Нотр Дам, средњовековно здање готске архитектуре у срцу Париза код реке Сене, 15. априла 2019. је захватио огроман пожар који је угашен после неколико сати. Градњу катедрале, која се налази географски у самом центру Париза, започео је 1163. године бискуп Морис де Сили, а завршена је скоро два века касније 1345. године.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa