Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Фото: Н. Фифић

Фото: Н. Фифић

Удружење нафтних компанија Србије: Бензин и дизел у јулу поскупели пет динара по литру

Просечне малопродајне цене бензина и дизела у Србији у претходних пет недеља повећане су за око пет динара по литру, саопштило је данас Удружење нафтних компанија Србије (УНКС).

Наведено је да је српско тржиште подједнако као и остала тржишта у региону реаговало на пораст цене сирове нафте, која је у претхода три месеца поскупела за око 130 одсто.

Барел референтне нафте "брент" је крајем априла продаван за око 20 долара, почетком јуна за 40, а јуче за око 45 долара.

"Досадашњи део 2020. се јасно може поделити на два периода - први период пада цене нафте, од јануара до краја априла, када се цена стрмоглавила за готово 50 долара по барелу и други део године од краја априла до краја јула када је цена нафте повећана за око 25 долара по барелу", истакло је УНКС.

Додаје се да је промена цене горива такође имала јасно разграничена два периода.

Цене горива у Србији су биле у паду све до средине маја, бензин је појефтинио за око 27 динара, а дизел за око 33 динара по литри. Затим је уследила једномесечна стагнација цена након чега су се промене на глобалном тржишту почеле одражавати и на цене у Србији.

У медјувремену су повећане и акцизе тако да су произвођачи и увозници на рачун дажбина морали да издвоје додатних око 1,30 динара, наводи се у саопштењу УНКС.

По њиховој рачуници, укупно повећање просечним малопродајних цена бензина и дизела у том периоду је износило око 11 динара по литру.

Течни нафтни гас је прво појефтинио око 17 динара по литру, а после је поскупео за 7,60 динара.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa