Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
У Шапцу једноцифрен број оболелих

У Шапцу једноцифрен број оболелих

На територији града Шапца у протекла 24 сата, утврђено је девет позитивних случајева на Ковид 19, од тестиране 102 особe. Од последњег извештаја преминуле су још две особе, што је укупно са претходним 35. У Општој болници која је претворена у ковид-болницу хоспитализовано је 199 пацијената. Током јучерашњег дана примљено је 9 пацијената, а 24 отпуштено. Бележи се пад броја оболелих, са 90-100 дневно, сведен је на једноцифрену бројку- саопштено је на данашњој конференцији за медије Штаба за ванредне ситуације.

-Када је реч о преминулим особама, ја у овом тренутку не могу да кажем тачне информације да ли је свих 35 особа из Шапца. Имамо један број наших суграђана који су због теже здравствене ситуације своје лечење наставили на клиникама у Београду. Тренутно немамо податке о тим лицима. Верујем да ћемо их ускоро добити од ЗЗЈЗ, тeк тада бисмо имали јаснију слику, колико је тих лица усплео да се избори и победи вирус у Београду, а колико је њих нажалост изгубило битку. Често се дешавало да када упоређујемо бројеве које добијамо на конференцијама за новинаре имамо озбиљне несразмере. Када почнете једноставним сабирањем узимајући у обзир податке из локалних самопуправа, они буду три-четири пута већи него дневни подаци који се објаве на Кризном штабу Владе Републике Србије. Јако је тешко доћи до тачних бројева, односно података како у стварности изгледа епидемиолошка ситуација. Ми ћемо и даље инсистирати на истини, да дневно добијамо проверене податке и да о томе извештавамо јавност- појаснио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

У ковид амбуланти из дана у дан је све мањи број пацијената који се јављају на први преглед.
-Током јучерашњег дана прегледано је укупно 133 пацијената, 38 је први пут прегледано, а 95 контролно. ПЦР тестом је тестирано 115 особа, њих 88 је ретестирано. Серолошких тестирања је било шест. Стигли су резултати од 62 особе тестираних ПЦР тестом 3. августа од којих је само шест позитивно на ковид 19. Од 34 ретестирана једна особа је позитивна. Неколико дана имамо једноцифрене бројеве позитивних што је такође добра вест. Подаци нам говоре да смо на добром путу и да се придржавамо свих мера на које свакодневно апелујемо- истакла је др Јасмина Станковић директорка Дома здравља.

Према информацијама добијеним од Завода за јавно здравље Шабац и Ветеринарско специјалистичког института од данас ће се сви пацијенти који су планирани за ретестирање слати у Дирекцију националне референтне лабораторије у Батајници. На тај начин Ветеринарско специјалистичком институту биће омгућен већи простор како би могао да прими што већи број пацијената са тегобама, јер њихови налази стижу у року од 24 часа.

-Према извештају Полицијске управе Шабац контролисано је 593 лица, од чега телефонски 585, осам ненајављено на адресу становања. Није било основа за покретања било каквог поступка. Што се тиче контроле особа у самоизолацији, Комуналне милиција уручила је 53 решења санитарних инспектора. Настављамо контролу над радом угоститељских објеката, и то нам је приоритет у наредном периоду. Угоститељским објектима до сада је изречено пет прекршајних пријава- казао је начелник Градске управе Милан Васић.

Градски штаб за ванредне ситуације данас је почело са поделом здравствених пакета свим Шапчанима. Пакет садржи дезинфекционо средство у виду течног сапуна, 10 заштитних маски и породични комплет витамина.

-На овај начин ми заправо поручујемо суграђанима да воде рачуна о себи и другима, да обављају редовно дезинфекцију, и да воде рачуна о свом имунолошком систему. Ми као град чинимо оно што је у овом пренутку максимум да у сва домаћинства у граду стигне један овакав пакет. Позивам грађане на солидарност и на поштовање свих мера- поручио је Зеленовић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa