Инфо

22. август 2020.22. авг 2020.
Зеленовић: Ово је необично време за све нас

Зеленовић: Ово је необично време за све нас

У Шапцу је још два случаја позитивних на корона вирус. Укупно је 300 позитивних и око 300 контаката. У ОБ Шабац, 64 особе су на лечењу, било је 2 пријема и 11 отпуста. Нажалост, једна особа изгубила борбу са овом пошасти.

- Јуче је у ковид амбуланти прегледано 98 пацијената, 26 њих су се први пут јавили, а 72 дошло је на контролни преглед. PSR тестом тестирано је 27 пацијената, 15 са тегобама, а 12 су ретестирани. Обављено је 5 серолошких тестирања. Јуче су стигли резултати тестираних пацијената који су узорковани 20. августа. Од 20 тестираних, 2 пацијента су позитивна. Апелујем на наше пацијенте који су били у ковид болници који су имали пнеумонију да период рековалесценције траје неко време, да буду стрпљиви. Општа слабост, малаксалост, болови у мишићима симптоми су који прате опоравак. Пацијенти не би требало да се излажу тешким физичким напорима, да бораве на свежем ваздуху, практикују шетњу и да не користе лекове на своју руку него да се придржавају савета лекара, каже др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља.

Према речима Милана Васића, начелника Градске управе, ПУ у Шапцу контролисала је 117 лица која се налазе у изолацији. Од тога, 112 телефоном, а 5 ненајаввљено, одласком на адресу.
- Није било основа за покретање било каквих поступака с обзиром да лица поштују мере самоизолације. Одељење Комуналне полиције уочила је два објекта претходне вечери у кршењу препоруке поштовања радног времена и против њих су поднете прекршајне пријаве у редовном поступку.

Командант градског Штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић осврнуо се на тему евентуалног укидања ванредне ситуације у Шапцу.
- Синоћ смо имали седницу Штаба за ванредне ситуације на којој је усвојена молба ЗЗЈЗ Шабац. Затражили смо стручно мишљење и одговор на питање да ли би се укидањем ванредне ситуације угрозила епидемиолошка ситуација на територији града, имајући у виду да би се укидањем ванредне ситуације укинуо правни основ за примену посебних мера заштите становништва од заразних болести у складу са уредбама које су на снази. Очекујем да се стручњаци изјасне да ли тренутна епидмиолошка подразумева укидање мера заштите. На основу одговора, Штаб ће доносити одлуке.
Чињеница је да се налазимо у специфичној ситуацији у односу на друге градове и општине у Србији због још једног епидемиолошког изазова – понављања избора.
- Тражићемо мишљење републичког Кризног штаба да ли ће за Шабац бити потребне додатне заштитне мере.
У сваком случају, апелујем на наше суграђане да се понашају одговорно. Нема места опуштању. Морамо да инсистирамо на мерама да бисмо свели ризик на најмању могућу меру. Очекеујем да ће нас разумети угоститељи, млади људи који постају пунолетни, као и млади брачни парови. Ово је необично време за све нас које мења уобилајени ритам живота.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa