Инфо

1. септембар 2020.1. сеп 2020.
Бета

Бета

Европски ученици се враћају у школске клупе након шест месеци

Милиони ученика Француске, Белгије, Велике Британије и осталих европских земаља данас се вратило у школе које су морале да се потпуно реорганизују како би се избегло ширење корона вируса.

Ученици нису затекли школе какве су раније биле с обзиром на здравствене мере које су ове године уведене.

Организовање наставе у мањим групама као што је случај у Грчкој, Србији или у Босни, долазак у различитим терминима или различитим данима, као што је у Великој Британији како би се избегле гужве у јавном превозу, скраћени часови, обавезне маске за децу старију од 11,12 година.

Иако је готово свуда у Европи број заражених поново почео да се повећава, власти желе да по сваку цену спрече да школе постану легло епидемије корона вируса.

У Француској је данас кренуло у школу 12,4 милиона ученика свих разреда, а влада се нада "што је могуће нормалнијем" почетку школске године, уз поштовање веома прецизних упутстава попут обавезног ношења маски за наставнике и ученике старије од 11 година, укључујући и на отвореном.

У неким земљама, деца ће наизменично излазити напоље како би се избегле гужве по ходницима. То је случај у Грчкој где би почетак школске године, планиран за 7. септембар, могао да буде померен.

У Великој Британији се родитељима не саветује задржавање у школи, а у Лондону саобраћају аутобуси специјализовани само за превоз ученика. Власти такође подстичу децу да до школе иду пешке или бициклом.

Шпански премијер Педро Санчес је данас оценио да су школе сигурније од других места иако не постоји нулти ризик од епидемије. Школа почиње између 4. и 15. септембра, у зависности од региона земље, а деца већ старија од шест година мораће да носе маске све време.

Ученици у Белгији су се такође данас вратили у школске клупе, а премијерка Софи Вилмес сматра да је веома важно да деца могу да наставе са "нормалним школским животом или нормалним колико је то могуће".

Британска влада сматра да су добробити повратка у школу значајнији од потенцијалних ризика, а премијер Борис Џонсон данима настоји да у то увери и децу и родитеље.

У Италији школска година почиње 14. септембра и изазива велику забринутост тако да су три региона на југу земље померила за крај септембра почетак наставе. Предвиђене су све мере од дистанцирања, ношења маски до доласка у школу у различито време, а влада је купила 2,5 милиона индивидуалних клупа како би се гарантовала безбедна удаљеност међу ученицима.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa