Инфо

18. септембар 2020.18. сеп 2020.
Музика харфе, боја и ефеката

Музика харфе, боја и ефеката

Ауторски дуо који чине Милана Зарић, прва харфа Београдске филхармоније и Ричард Барет, британски композитор наступио је Музеју шабачких јевреја у аудио - визуелном перформасу реализованом кроз сарадњу са мултимедијалним уметником из престонице Изванредним Бобом. Реч је о музичком наступу који прате визуелни ефекти који стварају целину наступа.

-Акустика ового простора је заиста специфична, први пут сарађујемо са уметником Изванредним Бобом, али га познајемо од раније. Ово је и за нас нешто потпуно ново. Створена је једна посебна атмосфера. Сваки наступ нашег дуета је украшен импровизацијама, а оне су производ простора и атмосфере. Желели смо да дођемо у Шабац, наравно наступимо пред публиком, али се током пролећа све изменило и онда смо се определили да снимамо наступ и потом га емитујемо на интернету као новом виду комуникације чија предност може бити да овакви догађаји дођу до већег броја људи - рекла је Милана Зарић.



Милана и Ричар су такође животни партнери, заједно су већ наступали на више континената, сарађују и у ансамблу Студија 6 Радио Београда. Изванредни Боб их познаје од раније, те је сарадња на пројекту брзо договорена.

-Ово је спонтана сарадња са мојим познаницима и изванредним уметницима чији сам велики поштовалац. Спајамо светлосне таласе, звучне таласе, неку синергију. Као што они свирају, тако се и ја трудим да свирам са светлима, бојама и то је нешто ново за многе поштоваоце аудио-визуелног перформанса. Није ми први пут у Шапцу, радо се враћам увек, већ смо радили и у Синагоги и у Шабачком позоришту и већ сада се радујем неком новом долаку - истакао је мултиумедијални уметник из Београда Изванредни Боб.

Рече је о MIRAGE - видео перформансу са харфом и елеткроником које је подржало Министарство културе и информисања. Концерти попут овог су прилика да се савремена музика приближи свима, односно да се представи ново поимање појма савремене музике.

-Ми се трудимо да у Шабац доведемо оно најбоље од савремене уметности данас. Сигурна сам да није било код нас догађаја сличног аудиовизуелном перформансу троје сјајних стваралаца. Ово је изванредна прилика да сви виде и чују колико су неслућене могућности харфе. Често поредим улогу културе у друштву са улогом харфе у филхармонијском оркестру, јер тај инструмент практично обједињује све инструменте. Прилика је да напустимо класично поимање савремене музике и да отворимо, у сваком смислу, хоризонте посматрања - навела је Марија Ратковић, помоћница градоначелника за младе.

Концерт је снимљен синоћ, а заинтеерсовани га могу погледати на ју тјуб каналима Колектива Студио 6 и Народног музеја у Шапцу од 24. октобра.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa