Инфо

21. септембар 2020.21. сеп 2020.
Социјални форум: Неједнакост у Србији међу највећим у Европи

Социјални форум: Неједнакост у Србији међу највећим у Европи

Србија има лошију државу него у време социјализма а по реалном бруто друштвеном производу данас је на нивоу из 1980. године, оцењено је данас на Социјалном форуму у организацији Фондације "Фридрих Еберт" и Уједињених гранских синдиката Независност.


"Поред распрострањеног сиромаштва и једне од највиших стопа доходовних неједнакости у Европи, тржиште рада (у Србији) пати од превеликог удела прекарних радних односа", рекао је Макс Брандле, директор канцеларије Фондације "Фридрих Еберт".


Он је додао да су потребни нови приступи теми друштвено-економског развоја, са више праведности, еколошке одрживости и социјалне укључености.


Синдикати у Србији данас немају поузданог политичког партнера а "одсуство политичког кишобрана јако лимитира утицај" који би та организација могла да има, оценио је председник Независности Зоран Стојиљковић.


Међународна организација рада (МОР) и међународне финансијске институције доказивале су да су пре четрдесетак година, када је пала моћ синдиката, драматично почеле да расту друштвене неједнакости, дода је он.


"Синдикат служи да држи расподелу како тако под контролом. Кажу да је за задње три деценије свет постао три пута богатији а да неједнакости нису пале већ расле, и да се позиција средњих слојева није поправила", казао је Стојиљковић.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa