Инфо

29. септембар 2020.29. сеп 2020.
Следи уређење Тркалишта

Следи уређење Тркалишта

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић данас је посетио ЈП "Инфраструктура" где је са градских архитектама разговарао о даљем развоју града. Након реконструкције Бенске Баре, почеће уређење другог великог насеља, Тркалишта. Разговори са грађанима о плановима за ово насеље почеће ускоро.



-На основу цртежа и пројеката који су настали у овом предузећу направљен је пројекат Бенска Бара, као и Сава парк. Тренутно ови људи раде на пројекту развоја Тркалишта, као следећег важног пројекта. Ово је град који се развија и има идеју како да тај развој у будућности буде на најбољи могући начин. Људи који раде и у овом и у свим другим јавним предузећима не треба да брину на који начин се одвија политичка ситуација у Шапцу. Док сам ја градоначелник ствари у буџету града ће функционисати на најбољи могући начин. Имамо довољно новца у буџету. Нико не чека на исплату. Ми се бавимо важним, развојним пројектима у граду. Са друге стране наши политички противници се баве смицалицама, снимањем и монтажама видео и аудио материјала. Сва та подметања показују на ком нивоу они мисле да се баве животом грађана. Сигуран сам да грађани виде разлику између нас и њих, рекао је градоначелник Зеленовић.

Ксенија Лукић, архитекта, истакла је да је и Тркалиште заслужило да добије нови облик и да буде прилагођено савременом добу, са стазама, мобилијаром, прилагођено деци и просечено пешачким и бициклистичким стазама. Разговори о свим идејама ће водити са станарима који тамо живе.

-Чека нас један дуг процес. Ни Бенска Бара није настала преко ноћи и резултат је низа радионица и разговора са грађанима. Слично се планира и са Тркалиштем, како бисмо добили управо оно што је адекватно који живе у том насељу. Прва ствар коју ћемо предложити је да се просеку дијагонале за бициклисте. Пешаци природно утабају стазе, време је да повежемо и бициклистима стазе, да не иду око насеља него кроз њега. Планирамо додатне дечје и спортске садржаје, односно да боље обликујемо оно што већ постоји и да се надовежемо на постојећа дечја игралишта. Зеленило не бисмо смањивали. Сматрамо да оно даје највећи квалитет томм насељу. Само бисмо заменили оболеле саднице, у сарадњи са пејзажним архитектама. Желимо да сачувамо оно што карактерише Тркалишта, а то је њихов "приватни" парк који сви користе. Наравно, тема ће бити и паркирање у ободним улицама. То није тема самог насеља, али јесте један од изазова са којима се сусрећу, рекла је Ксенија Лукић.

Град Шабац посебну пажњу посвећује бициклистима. Током последње четири године изграђено је више од 6 километара бициклиситчких стаза, а и убудуће ће се радити на томе да се развија бициклистичка, али и пешачка инфраструктура.

-Друга тема која је већ неко време интересантна у граду јесте саобраћај са свим својим елементима, а не само коловоз и аутомобили, како смо најчешће навикли и проблем са паркирањем. Радићемо на развоју и пешачке и бициклистичке инфраструктуре у граду. Сходно томе урађен је један стратешки план "План одрживе урбане мобилности". На њему су тимски радили саобраћајни инжењери и урбанисти око годину дана, а имали смо и помоћ спољних експерата. Тај стратешки документ је добио своје финално обличје. Мало каснимо са његовим усвајањем због ванредне ситуације, али сада је време да изађемо пред грађане са нашим идејама и планом и видимо њихове реакције и сугестије и да заједно довршимо тај документ. То ће нам бити основа за развој бициклизма, пешачења, јавног превоза и свих видова транспорта у граду. Знамо да је саобраћај интересантна тема за грађана. Сматрамо да свако ко је учесник у саобраћају, а то је свако ко изађе из куће или стана, треба да каже своје мишљење или сугестију и она нам може бити од помоћи, рекла је Ксенија Лукић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa