Инфо

16. октобар 2020.16. окт 2020.
Кисић Тепавчевић: Маске на отвореном препорука

Кисић Тепавчевић: Маске на отвореном препорука

Чланица владиног Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је препорука струке да грађани носе маске и на отвореном али и додала да та мера није постала обавезујућа јер технички није изводљиво контролисати да ли је сви грађани поштују.

Она је на конференцији за новинаре Кризног штаба подсетила да је у Србији ношење маске обавезно у свим затвореним просторима као и на отвореном где је немогуће одржати физичку дистанцу од најмање 1,5 метара.

"Више пута смо напоменули да је та мера опште превенције најефикаснија, уз одржавање физичке дистанце. Стручна препорука је да се маске носе и на отвореном, посебно ако чекате у неком реду или у пешачким зонама, где је велики број људи али је немогуће све становнике контролисати у том смислу", рекла је заменица директора Института Батут.

Додала је да је разлика између препоруке и обавезе у томе да ли се могу спроводити одредјене санкције у случају непоштовања мере.

"Нису нам битне законске одредбе него борба да очувамо сопствено и здравље наших породица", казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Подсетила је да су многе европске земље увеле обавезу ношења маске на отвореном и додала да је та мера дала ефекте за две до три недеље.

Упитана ко одредјује који ће медији добити изјаве после седница Кризног штаба, она је рекла да чланови тог тела изјаве дају "свима који су присутни" док је из службе протокола Владе Србије речено да то није питање за стручњаке из Кризног штаба.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa