Инфо

28. октобар 2020.28. окт 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Брнабић: Први приоритет нове владе заштита људи и подршка здравству

Мандатарка за састав нове владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас је "први приоритет" нове владе заштита људи и подршка здравственом систему у борби против корона вируса јер су, како је навела, пред Србијом тешки дани, тешка зима и тешка година у борби против епидемије.

"Очекујемо да ће свет тек 2022. године моћи да се врати у некакву нормалност, а да ће се у економском смислу свет од ове кризе опоравити тек 2029. године с тим што ће тада однос снага у свету вероватно бити много другачији. У свему томе, Србија мора да настави да напредује и мора да напредује још брже", казала је Брнабић образлажући програм нове владе у Скупштини Србије.

Рекла је да се ускоро очекује почетак радова на комплетној реконструкцији и изградњи КЦ Војводине вредној око 34 милиона евра и објаву тендера за КЦ Крагујевац, а да ће 1. фаза радова на КЦ Србије бити готова крајем 2021. године.

"Овој Влади ће бити апсолутни приоритет да заврши започете пројекте здравствене инфраструктуре, и започне нове, а пре свега изградњу нове Универзитетске дечје клинике, Тиршова 2. (...) А како би се надаље успешно борили, приоритет је да, у сарадњи са Војском Србије, до краја године завршимо две потпуно нове ковид болнице - у Београду и Крушевцу", навела је она.

Брнабић је подсетила да су у току радови на шест великих домова здравља, да су покренуте набавке за додатне објекте, да се улаже више од 200 милиона евра у обнову и изградњу 20 општих болница и здравствених центара широм Србије и више од 300 милиона евра у изградњу и обнову клиника и специјализованих болница.

Истакла је да нова влада наставити да ради на сталном повећању плата у здравству, као и у њихову едукацију, опрему на којој раде и услове у којима раде и најавила отварање нове теме за време мандата владе - дигитализацију здравства.

"Морамо да обезбедимо свим грађанима Србије јединствени електронски здравствени картон у коме ће бити подаци из свих здравствених установа, доступни грађанима у сваком тренутку, а њиховим лекарима кад год су им потребни", казала је она.

Нагласила је да ће на тај начин грађани бити постављени у центар здравственог система и да ће повезан здравствени систем бити много транспарентнији, ефикаснији и квалитетнији, уз значајне уштеде за државни буџет које ће онда моћи да се усмере на здравствену инфраструктуру и плате.

Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa