Инфо

28. октобар 2020.28. окт 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Брнабић: Увођење платних разреда најозбиљнија реформа која чека Србију

Увођење платних разреда у систем јавне управе, најозбиљнија је реформа која чека Србију, изјавила је данас мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић.

"Примена Закона о систему плата запослених у јавном сектору и Закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе одложена је због корона кризе за 2022. годину. Ово морамо да завршимо и тиме омогућимо да сви у јавној управи буду плаћени у односу на радно место и одговорност посла једнако, а не да њихове плате зависе од тога где и у којој државној установи раде", казала је она у Скупштини Србије, образлажући програм нове Владе Србије.

Брнабић је навела да је за све реформе које се спроводе у земљи потребна ефикасна и одговорна државна управа, због чега да ће се наставити са трансформацијом и дигитализацијом државне управе, како би постала ефикасан сервис грађана и привреде.

"Успешну трансформацију јавне управе у ефикасан сервис грађана започели смо кроз дигитализацију јавне управе. Укинули смо обавезу коришћења печата за привредне субјекте, увели електронско чување и архивирање докумената, извршили реформу уписа у катастар непокретности, увели електронску размену података између органа управе", подсетила је она.

Како је прецизирала, до данас се у оквиру јавне управе на овај начин разменило више од 15 милиона података, што значи, додала је, да 15 милиона пута грађани нису морали да иду од шалтера до шалтера, већ је то држава урадили за њих.

"Наредна Влада завршиће и пустити у рад систем од огромног значаја за Републику Србију -- Државни центар за чување података (дата центар) у Крагујевцу. Подаци наших грађана и привреде биће чувани по највишим техничким и безбедносним стандардима, а закључивањем уговора са великим комерцијалним корисницима који буду желели да своју опрему и податке сместе у Дата центар", рекла је Брнабић и навела да ће Крагујевац бити претворен у регионални ИТ центар.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa