Инфо

30. октобар 2020.30. окт 2020.
фото: Бета

фото: Бета

Индустријска производња у септембру већа него у том месецу 2019. за 4,6 одсто

Индустријска производња у Србији у септембру ове године била је за 4,6 одсто већа него истог месеца прошле године, а у односу на просек 2019. године била је већа за 7,9 процента, објавио је данас Републички завод за статистику.

Индустријска производња у периоду јануар-септембар ове године, у поређењу са истим периодом 2019, била је мања за 0,2 одсто.

У септембру је у односу на исти месец прошле године раст забележен у секторима снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација (9,6 одсто), прерађивачкој индустрији (4,1 одсто) и рударству (0,5 одсто).

По наменским групама индустријске производње у септембру ове године, у односу на исти месец претходне, порасла је производња производа за широку потрошњу (27,8 одсто), капиталних производа (10,2 одсто), нетрајних производа за широку потрошњу (5,6 одсто), енергије (2,7 одсто) и интермедијарних производа, осим енергије (1,3 одсто).

Обим индустријске производње у септембру ове, у односу на септембар прошле године, имао је раст у 20 области које учествују у структури индустријске производње са 81 одсто, а пад је био у девет области које учествују у структури индустријске производње са 19 одсто.

Највећи утицај на раст индустријске производње у септембру ове године, у односу на исти месец лане, имале су производње електричне енергије, прехрамбених производа, металних производа, осим машина, производња електричне опреме и производња намештаја.

Десезонирани индекс индустријске производње за септембар 2020. године, у односу на просек 2019. године за индустрију укупно показује раст од 4,2 процента, а за прерађивачку индустрију раст од четири одсто.

Десезонирани индекс индустријске производње за септембар 2020. године, у односу на август 2020. године показује да је за индустрију – укупно остварен пад индустријске производње од 0,6 одсто, а за прерађивачку индустрију раст од 0,1 проценат.

Производња малих предузећа, са мање од 50 запослених, који нису обухваћена редовним статистичким истраживањем прати се на узорку изабраних јединица из сектора прерађивачке индустрије.

Када се укључи оцена индустријске производње малих предузећа из узорка, индустријска производња у септембру 2020. у односу на просек 2019. године, код укупне индустријске производње била је већа за 7,3 одсто, а код прерађивачке индустрије била је већа за 11,1 одсто.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa