Инфо

18. март 2018.18. мар 2018.
Шта ојачани РСД значи за грађане Србије?

Шта ојачани РСД значи за грађане Србије?

После објаве Блумберга да је динар друга најбоља валута у свету, економисти објашњавају шта то значи.

Како наводе, то пре свега значи да улагање у српску валуту представља једно од најисплатљивијих улагања у свету.

А шта ојачани динар значи за грађане?

Један, али колико тачно вредан? Њујоршка агенција Блумберг закључила да је српски динар друга валута у свету с најбољим перформансама у протеклих 12 месеци.

То не значи и да је стабилан, за израчунавање стабилности постоје неке друге формуле, објашњавају стручњаци.

"Када применимо те формуле видимо да је динар мање стабилан од просека валута у централној и источној европи табилнији су рецимо хрватска куна, македонски денар, босанска марка, али ако се улаже у динарске хартије од вредности може много да се заради и то је оно што Блумберг поручује инвеститорима, а зашто - зато што је динар релативно ојачао током претходних годину дана", објашњава економиста Милојко Арсић.

Он додаје и да је добро што је улагање у динар сигурно али није добро што је динар ојачао и што имамао веће камтне стопе него друге земље јер коначно оно што је зарада за инвеститоре то је за нас трошак.

"Да је добро јачање валуте валутни ратови се не би водили због тога што неке земље намерно слабе своју валуту то се ради да би имачло дугорочну последицу на раст привреде", додаје Арсић.

Из НБС поручују да јачи динар јача поверење страних инвеститора. Тврде да је улагање у Србију повећано - да је од почетка ове године надмашен износ инвестиција из истог периода 2017.-те.
B 92

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa