Инфо

20. март 2018.20. мар 2018.
фото: Радио телевизија Војводине

фото: Радио телевизија Војводине

Пољопривредници: Сетва скупља од прошлогодишње

БЕОГРАД, 19. марта 2018. (Бета) - Удружење пољопривредника Панчевачки ратари саопштило је данас да је незадовољно политиком према селу и све скупљом пролећном сетвом.

Председник Управног одбора тог Удружења Јован Негован рекао је за Бету да не постоји ни минимум политичке воље да се помогне ратарима "пред редуковану пролећну сетву".

"Влада и председник Србије тврде да је буџет Србије у значајном суфициту, али нема помоћи пољопривреди, па ће и пролећна сетва због недостака пара вероватно бити редукована", рекао је Негован.

Додао је да је министар пољопривреде (Бранислав Недимовић) обећао да ће се изборити за нижу, посебну цену горива за пољопривредние, али је све остало на обећањима.

Пољопривредник Никола Буказић из Долова рекао је за Бету да ће се, због тога што нема готовог новца за пролећну сетву, задужити у пољопривредној задрузи и да ће то поскупети сетву 20 до 30 одсто.

"Сејем 100 хектара кукуруза и око 70 хектара сунцокрета и "велик сам произвођач само у очима других", а у суштини све ми мање остаје што више радим", рекао је Буказић.

Он је подсетио да је прошле године литар нафте коштао 130 динара, а сада је 155 динара, скупље је минерало ђубриво, врећа семенског кукуруза је коштала 6.200 динара, сада је 7.000 динара, а да је за хектар потребно три.

"Политика према пољопривредницима никад није била гора. Од 2008. до 2011.године када је министар пољопривреде био Саша Драгин субвенције за пољопривреду износиле су 14.000 динара по хектару и могли су да их примају и они који обрађују 100 хектара", рекао је Буказић и додао да закуп државне земље плаћа по хектару 62.000 динара.

Сада су, како је рекао, субвенције 4.000 динара по хектару и могу их добити само они који обрађују до 20 хектара.

Пољопривредник Зоран Сефкеринац из Банатског новог места рекао је да није потпуно задовољан ситуацијом у пољопривреди јер је сетва поскупела у односу на прошлу годину али да је задовољан што је добио субвенцију за обнову механизације и купио трактор.

"Задужио сам се кредитом са валутном клаузулом па ће ме сетва због поскупљења репроматеријала и горива коштати око 25 одсто више", рекао је Сефкеринац.

Пољопривредник Илија Тишма из Змајева рекао је да држава тера пољопривреднике да раде и када губе јер не могу да гледају необрађену земљу.

"Држава је тек сада понудила кредите за пролећну сетву када је већина луди обезбедила начин како да финасира сетву јер нема готовину пошто су пољопривредни производи далеко испод цене", рекао је Тишма.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa