Инфо

27. новембар 2020.27. нов 2020.
Фото: bg.ac.rs

Фото: bg.ac.rs

Студенти блокирали рад ректората Универзитета у Београду

Студенти су јутрос блокирали рад Ректората Универзитета у Београду, где је у току у току састанак делегације незадовољног дела Студентског парламетна и управе Универзитета на коме присуствује и ректорка Иванка Поповић као и проректор за наставу Петар Булат.

Како је пренео портал НоваС, скоро половина делегата Студенског парламента незадовољна је радом те институције, па је решила да блокира улаз у Ректорат, на Студентском тргу, "док се њихов глас не чује", рекли су њихови представници за тај портал.

Неки од транспарената којим је излепљена зграда Ректората гласе "Докле више", "Вечера 150.000 динара", "Ово је и наша кућа".

Један од представника студената, Филип са Електротехничког факултета, истакао је да је незадовољство кулминирало у тренутку када им је ноћас у 1.00 сат послато обавештење о седници која је заказана за данас.

"Не уважава се мишљење студената, беже од одговорности, не излазе пред своје студенте и избегавају решавање студенских питања", казао је Филип за НоваС.

Студенти су Ректорском колегијуму и Савету Универзитета предали три захтева, од којих се први односи на отказивање те "накарадне седнице" и забрана измене Правилника о раду и организацији Студентског парламента Универзитета у Београду (СПУБ) до верификовања делегата са свих факултета.

Друга два захтева односе се на поништавање нелегалних избора на Факултету организационих наука и организовање поновних избора, као и на стопирање коришћења финансија СПУБ-а до верификовања мандата делегата са свих факултета.

"Захтевамо и оставке свих чланова Изборне комисије, јер након срамног изборног процеса који су они водили до сада, излишно је надаље, уопште разговарати о њима, као релевантним чиниоцима целокупног изборног процеса, а камоли трпети да неуко, траљаво и скандалозно, наставе да се баве питањима изборних радњи, које понављамо, још увек нису завршене на свим факултетима", наведено је у саопштењу Студентско парламета.

Студенти су рекли да уколико наведени захтеви не буду били испоштвани, они ће бити принудјени да своју "борбу за поштовање аката и начела Универзитета радикализују" и тако створе могућност да напокон раде у интересу својих колега.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa