Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
Саопштење ПОКС:Вратимо Убу знамените Убљане

Саопштење ПОКС:Вратимо Убу знамените Убљане

УБ – Општински одбор Покрета обнове Краљевине Србије у Убу предао је захтев Општинском већу за подизање споменика нашим славним земљацима, Војиславу Танкосићу и Светомиру Николајевићу.

Такође, захтев подразумева и да се Улица Јосипа Мајера убудуће зове Улица Војислава Танкосића.

- Наш Уб и Тамнава су изродили многе знамените Србе и већина њих су добили неко обележје, али има и оних који су заборављени. Данас се Уб великом брзином гради и развија, отварају се нове улице и тргови тако да има места за улице и обележја која ће бити посвећена људима који су заузели високо место у историји Србије а потичу са наших простора. Свакако да је Светомир Николајевић једно од најзвучнијих имена које је Тамнава изродила. Једна улица на Убу носи његово име, на жалост о њему се на самом Убу мало зна и ми сматрамо да он заслужује далеко више од тога. По нама добро место за споменик Светомиру Николајевићу био би парк уз нову зграду општине – навео је председник ОО ПОКС Уб Светислав Матић.

Војвода Танкосић има таблу у Руклади и то је све, а многа места у Србији имају улице са његовим именом, споменик, па се чак и једно село на Косову зове по њему. Споменик Војводи Танкосићу би могао да буде постављен на Шепковцу, да одозго мотри и чува наш град.

Светислав Матић је коментарисао и спорну, Мајерову улицу. – За њу је више пута тражено да јој се промени име због доказаних злочиначких дела Јосипа Мајера и она би била идеална да понесе име Војводе Танкосића. Ако би овај предлог био усвојен, предлажемо да улица наредних пет година носи двојно име, и да се тако изађе у сусрет грађанима да не мењају одмах лична документа – додао је Матић.

Ови предлози, предати су у оквиру акције ПОКС под називом "Вратимо Убу знамените Убљане".


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa