Инфо

27. јануар 2021.27. јан 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Споменик Стефану Немањи у Београду открива се вечерас

Споменик великом жупану Стефану Немањи, дело руског вајара и академика Александра Рукавишњикова, биће откривен вечерас у центру Београда, на реконструисаном Савском тргу.

Споменик великом жупану висок 23 метра и тежак 68 тона приказује родоначелника средњовековне српске династије Немањића с мачем у десној и Хиландарском повељом у левој руци.

Уместо на уобичајеном постаменту, Стефан Немања стоји на "напуклом византијском шлему" који се на четири крака ослања на земљу и одакле се помаља владарско жезло.

"Постамент показује континуитет српске културе која се родила из византијске", казао је Рукавишњиков.

По најавама, унутрашњост постамента биће доступна грађанима, и у њој ће бити приказана историја династије Немањић.

Споменик Стефану Немањи изазвао је негативне оцене стручњака и дела јавности који, између осталог, сматрају да споменику родоначелника средњовековне династије није место пред зградом укинуте Главне железничке станице из 19. века и код модерне четврти "Београд на води".

Вајар Александар Рукавишњиков изјавио је за Радио-телевизију Србије (РТС) да се нада да ће се грађани навићи на споменик и оценио да он неће "кварити" изглед главног града.

Поред естетике, пажњу јавности привукла је и одлука Владе Србије да цена споменика буде тајна до 2023. године. Незванично цена је процењена на више од 10 милиона евра.


Стефан Немања (1113-1199) био је велики жупан Рашке и родоначелник владарске династије Немањића.

Сматра се једним од најзначајнијих српских владара, а заједно са својим сином Растком Немањићем - Светим Савом, један је од утемељивача Српске православне цркве (СПЦ) која Стефана Немању слави као Светог Симеона Мироточивог.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa