Инфо

23. фебруар 2021.23. феб 2021.
Pixabay

Pixabay

Изрицање пресуде за паљење дома Милана Јовановића

Изрицање првостепене пресуде оптуженима за паљење куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића, пре више од две године, заказано је за данас у Палати правде.

Тужилаштво је тражило да се првооптужени, у то време председник општине Гроцка као функционер Српске напредне странке, Драгољуб Симоновић осуди на максималних осам година.

Такође је навело да је кривично дело учинио са директним умишљајем, одбрана неискрена и да током суђења није показао ни мало осетљивости према Јовановићу.

Јовановић је, у завршници суђења, рекао да је Симоновић желео да га убије и уништи све материјале на основу којих је писао о његовим малверзацијама.

Симоновић је тврдио да је невин и затражио од судије да га ослободи или му изрекне максималну казну без олакшавајућих околности јер му "такве не требају".

Такође је настојао да оспори да је Јовановић новинар.

Пресуду ће изрећи судија Славко Жугић, тужилац је Предраг Миловановић.

Тужилаштво је затражило казну затвора од пет година за Владимира Михаиловића, у то време полицајца, и шест за Александра Маринковића, који је у бекству више од годину дана. Како су медиј писали, био је раније у затвору због продаје марихуане.

Адвокати одбране предложили су ослобађајуће пресуде. Више пута су довели до одлагања суђења које је почело у априлу 2019.

У оптужници је наведено да је Симоновић затражио од Михаиловића да нађе неког ко ће заплашити Симоновића, због његових текстова, и за то обећао 1.500 евра, који се због тога обратио Игору Новаковићу.

Новаковић се, како је даље наведено, обратио Маринковићу, који му је дуговао 350 евра и обећао му награду, па је овај пристао и убацио коктел молотов у гаражу, на аутомобил Јовановића, после чега је ватра захватила кућу.

Против Новаковића је у јануару ове године поступак раздвојен.

Певачица Бојана Цветковић Шијачки склопила је споразум о признању кривице са тужилаштвом да је Маринковића довезла до куће Јовановића, па је осуђена на шест месеци кућног притвора и да плати 50 000 динара.

Удружење новинара Србије (УНС) је позвао новинаре да у што већем броју дођу на изрицање пресуде у 9.00 у Другом основном суду и тиме пруже подршку Милану Јовановићу и његовој супрузи Јели Дељанин.

"УНС сматра да пресуда треба да пошаље недвосмислену поруку да злочини над новинарима неће остати некажњени и да ће држава посебно заштитити локалне новинаре и медије који су изложени већим притисцима приликом истраживања малверзација јавних функционера", наводено је у саопштењу.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa