Инфо

2. март 2021.2. мар 2021.
Image by DarkmoonArt_de from Pixabay

Image by DarkmoonArt_de from Pixabay

Порез на помоћне објекте као за гараже

Од ове године на све помоћне објекте плаћаћемо порез на имовину као за гараже. Реч је о објектима који не служе за становање или обављање делатности попут – бунара, али и базена и разних цистерни и резервоара, шупа за држање огрева и котларница, подрума… А, како ће порезници вредновати нечију гаражу, а тиме и било који помоћни објекат – од базена до котларнице – зависиће од цена које су на тржишту постигле гараже у њиховом – комшилуку.

Просечне цене, иначе, утврђују јединице локалне самоуправе на основу промета одговарајуће врсте непокретности у свакој зони.

„Цене гаражних места на територији Републике Србије у 2020. години кретале су се од минималних 85 евра (10.000 динара) у Нишу до 90.000 евра на Копаонику“, наводи Републички геодетски завод у управо објављеном Извештају о стању на тржишту непокретности за 2020. годину.

Према подацима РГЗ у Србији је током протекле године власника променило укупно 9.414 гаражних простора. Од тога је 6.917 гаражних места, 913 гаражних просторија и 1.584 паркинг места ван објекта.Чланом 12. Закона о порезима на имовину, предвиђено је у којим случајевима постоје пореска ослобођења обвезника. Тако порез на имовину на територији јединице локалне самоуправе не плаћа обвезник кад укупна основица за све његове непокретности на тој територији не прелази износ од 400.000 динара (око 3.400 евра по тренутном курсу).

Када је реч о објектима који су намењени за примарну пољопривредну производњу, као што су: свињци, кокошињци, амбари, пушнице… порез на имовину на њих се неће плаћати, без обзира да ли је реч о регистрованом пољопривредном газдинству или не. Неопходан услов је да те објекте обвезник није уступио некој другој особи, на дуже од 183 дана годишње, који на то остварују приход. У том случају пореског ослобођења – неће бити.

Каматица/н1

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa