Инфо

18. април 2021.18. апр 2021.
Image by Peter H from Pixabay

Image by Peter H from Pixabay

Порез на имовину и на руиниране објекте

Закон о порезу на имовину не предвиђа пореско ослобађање за објекте који су руинирани или се налазе на клизишту, па су због покретања клизишта оштећени, објављено је у билтену Министарства финансија за март.

У новом Билтену са службеним објашњењима и стручним мишљењима о примени финансијских прописа за март наводи се да чак и да је неко власник куће која се налази на клизишту, због чега је толико оштећена да се не може користити, то га не може ослободити плаћања пореза на имовину.

„Међутим, ако дође до рушења објекта, од дана престанка постојања објекта престаје и пореска обавеза по основу пореза на имовину за тај објекат”, преноси Тањуг.

У новом броју билтена се наводи и мишљење да би слип за путарину требало посматрати као саставни део документације која се односи на конкретно службено путовање у земљи или иностранству, а који се користи за правдање трошкова насталих приликом реализације службеног путовања.

„Дакле, уколико постоји конкретан налог за службено путовање у земљи или иностранству, након чије реализације се припрема извештај са службеног путовања, мишљења смо да би слип за путарину требало прихватити као веродостојну рачуноводствену исправу, уз претходно испуњен услов да подаци са тог слипа одговарају подацима (датум, време, релација и слично) у вези са реализацијом конкретног службеног путовања, а у циљу утврђивања укупних трошкова насталих поводом службеног путовања”, наводи се у билтену.
Каматица, Тањуг

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa