Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Циљ је повећање енергетске ефикасности и већа заштита природе

Градоначелник Шапца Александар Пајић у друштву заменика Блаже Кнежевића, посетили су данас Јавно комунално предузеће "Топлана" Шабац. Примио их је и показао погоне, директор "Топлане" Слободан Јеротић.

Градоначелник Пајић је у својој изјави за медије прво констатовао да је овогодишња грејна сезона завршена веома успешно, 29. априла ове године са једном трећином хаварија мање него прошлих година.
- Дистрибуција енергије се одвијала у континуитету, без већих проблема. Овом приликом бих промовисао програм замене дотрајале столарије. Донет је Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије. Сви ће моћи да се пријаве за субвенције, и породичне куће и стамбене заједнице, као и они који за грејање користе индивидуална ложишта и желе да пређу на ефикасније котлове, на гас и био масу. Град ће субвенционисати део трошкова, а основни циљ је уштеда енергије, боља енергетска ефикасност и заштита животне средине, рекао је између осталог Пајић, истичући да они подржавају Министарство рударства и енергенике које има исте циљеве.

Фото: Глас Подриња

Ова подршка биће усмерена на све грађане, без обзира где живе. До сада нису постојале подстицајне мере за људе који живе на селу. Планирано је да 25 одсто финансира Министарство, 25 локална самоуправа, а 50 одсто грађани. Циљ је да се замени столарија по повољним условима које држава нуди. То су подстицајне мере за енергетску ефикасност.

Директор "Топлане" Слободан Јеротић, нагласио је да се они већ припремају за наредну грејну сезону, а поред поменутих циљева везаних за енергетску ефикасност и заштиту животне средине, радиће више на замени фосилних горива, обновљивим и здравим изворима енергије.
- Топлана ће спроводити пројекат термоизолације зграда. Предвиђен је пакет мера енергетске ефикасности, који обухвата термоизолацију зграде и уградњу термостатских радијаторских вентила и делитеља трошкова, нагласио је он.

Укупна вредност пројекта је 2,5 милиона евра, а финансира се средствима Европске банке за обнову и развој. Грађани склапају Уговор о пристуоању пројекту, а трошкове инвестиције отплаћују у једнаким месечним ратама и то највише 144 рате (12 година), према жељи.
Љ.Ђ.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa