Инфо

11. мај 2021.11. мај 2021.
Image by ifd_Photography from Pixabay

Image by ifd_Photography from Pixabay

Четири деценије од одласка Боба Марлија

Пре тачно четири деценије преминуо је један од највећих музичара свих времена, родоначелник реге музике, чувани, свима познати, Боб Марли. Велики уметник напустио нас је 11. маја 1981. године.

Рођен је на Јамајци као Роберт, 1945. године. Слушјући Фатс Доминга и Реј Чарлса је заволео музику и постао му је сан да се бави музиком која је била један од бегова омладине Јамајке од сиромаштва.

На почетку каријере оснива бенд „Вејлин Вејлерс“. Постава се мења, али је он константа. Снимају више албума. Планетарно су популарни током седамдесетих година. Припадао је растафаријанској вери, због чега је одбио ампутацију прста, која га је могла спасити компликација са канцером. Током турнеје у САД му је констатован тумор на мозгу уз прогносу од месец дана живота. Наставио је да ради, али након концерта у Питсбургу, било му је толико лоше да је морао да одустане. Пребачен је у болницу у Мајамију, где се 4. новембра крстио у Етиопској оријентално-православној цркви,[1] као Берхане Селасије (Боб је раније припадао фракцији 12 Племена Израела).

У последњем покушају да спасе живот подвргао се експерименталном лечењу у Немачкој, где је прославио и свој последњи, 36. рођендан. Пошто лечење није успело, желео је да се врати на родну Јамајку али је умро 11. маја 1981.

Гроб Боба Марлија налази се у родном селу Девет Миља. Постхумно је одликован и јамајчанским Орденом части.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa