Инфо

11. мај 2021.11. мај 2021.
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Image by Gerd Altmann from Pixabay

ПКС: Подршка иновативности основаца

Привредна комора Србије (ПКС) и Фондација "Петља", у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, расписали су конкурс "Програмирај свој успех", намењен ученицима 7. и 8. разреда основних школа и њиховим наставницима-менторима, за избор најбољих примера пројектне наставе из Информатике и рачунарства у овој школској години, објавила је данас ПКС.

На конкурс, од 13. маја до 11. јуна, могу да се пријаве школски тимови које чине наставник-ментор и један до пет ученика седмог или осмог разреда основне школе из Србије, а пријаву на конкурс подноси наставник-ментор, наведено је у саопштењу.

Стручна комисија, како је прецизирано, вредноваће усаглашеност са програмом наставе и учења и тематском категоријом, едукативну вредност, иновативност, мултидисциплинарност и међупредметну корелацију, коришћење добре праксе у употреби технологије и квалитет презентовања примера пројектне наставе у пријави.

Ученици у тиму треба да буду из исте школе у којој похађају исти разред, а наставник-ментор треба да буде њихов наставник Информатике и рачунарства.

Ђаци могу да поднесу више од једне пријаве, а дозвољено је и учешће више тимова из једне школе.

Свечана додела награда зависиће од епидемиолошке ситуације, а обавештење о додели награда биће објављено заједно са резултатима половином јуна 2021. године.

Пријављивање је онлајн на: конкурс.пкс.рс

Из ПКС подсећају да прва генерација ученика, која је имала обавезан предмет Информатика и рачунарство од петог до осмог разреда, а који је уведен у систем школовања у Србији 2017, основну школу завршава ове године.

Истакнуто је да ПКС, награђујући најбоље радове у тој наставној области, жели да подржи унапређење образовног система и нове, дигитално креативне генерације, које постају главни носилац развоја технолошке инфраструктуре привреде и савременог информационог друштва.

"Сведоци смо да се иновативне технологије, а поготово у области ИТ, развијају брзином којом се не развија ниједна друга област привреде. Реалност у којој живимо је да садашњи студенти већ за годину или две могу својим знањем или изумима из програмирања променити свет какав данас познајемо. Ми у ПКС желимо да будемо спремни да их препознамо, прихватимо и да им помогнемо", казао је секретар Удружења за електронске комуникације и информационо друштво ПКС Марјан Стојановић.

Оценио је да је акција, чији је ПКС покретач, на трагу системског и благовременог ангажовања у подршци свим талентованим ученицима на пољу информативних технологија.

"Увођење обавезне информатике у старије разреде основне школе 2017. године није била само промена статуса једног предмета из изборног у обавезни, већ и суштинска модернизација. У Србији се учи програмирање у Пајтону већ од шестог разреда, да би се у осмом разреду стигло до анализе података у окружењу Џупитер. Тиме се Србија сврстава међу земље које имају најмодернији приступ настави рачунарских наука у општем образовању", казао је директор Фондације "Петља" Небојша Васиљевић.

Подсетио је да Фондација "Петља" све време подржава реформу информатике израдом интерактивних бесплатних материјала и обукама наставника.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa