Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Глас Подриња

Глас Подриња

Отворена изложба Друштва пријатеља Хиландара у Народном музеју у Шапцу

У Народном музеју у Шапцу данас је отворена изложба Друштва пријатеља Хиландара (ДПХ) под називом Путевима вере у Бога и српство. Поставка, која је уприличена поводом две деценије постојања овог удружења броји око 150 фотографија са ходочасних путовања.

- Презентовали смо не само нашу активност, него културну баштину којом Србија располаже, богатство светосавља и православља. Ова изложба поручује да наша прошлост не сме бити заборављена, зато што је она и наша садашњост и будућност. Српски православни манастири и културна баштина представљају наш идентитет, рекао је проф. Верољуб Илић, председник ДПХ.
Глас Подриња

У наредне две недеље, наши суграђани и сви посетиоци ове изложбе имаће прилику да погледају фоторетроспективу активности ovog удружења.
- Начин на који је изложба постављена, као и материјал који је изабран, говори о неким од додирних тачака које постоје између оваквих удружења и Народног музеја у Шапцу. Ми се бавимо покретним културним добрима, а оно о чему говори ова изложба као и сви чланови удружења, јесте да се на специфичан начин води рачуна о очувању сећања и стицања нових сазнања, не само о непокретним културним добрима и не само у нашој земљи и земљама окружења, него о свему ономе што је значајно за историју и културу српског народа. На трагу неговања тих готово идентичних вредности налазимо добар разлог да Галерија Народног музеја у Шапцу буде испуњена фотографијама овог удружења, истакла је Татјана Марковић, музејски саветник.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa