Инфо

11. јун 2021.11. јун 2021.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Ђерлек: Очекујем да ће комисија дати позитивну оцену за вакцинацију деце од 12 до 15 година

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да очекује да ће стручна комисија дати позитивну оцену за коришћење вакцине против корона вируса код деце од 12 до 15 година, као и да ће се она прво препоручити деци која болују од хроничних болести.

Ђерлек је за Радио-телевизију Србије (РТС) казао да Агенција за лекове и медицинска средства Србије, која заседа данас како би одлучила да ли ће се вакцина против корона вируса користити код деце од 12 до 15 година, једна од најригорознијих агенција у свету по питању дозволе.

"Комисија је састављена од изузетно квалитетних стручњака који су се усавршавали широм света и ја заиста имам пуно поверење у нашу агенцију. Очекујем да ће дати позитивно светло и сертификат који ће дати употребу 'Фајзерове' вакцине за децу од 12 до 15 година", рекао је.

Он је подсетио да су и америчка агенција ФДА, као и европска ЕМА већ дале сагласност за употребу "Фајзерове" вакцине код деце тог узраста.

"После тога очекујемо (препоруку) Националног тела за имунизацију Србије (НИТАГ) где такође имамо врсне стручњаке. Ја ћу бити сентименталан, ја највише верујем нашим људима и када наши људи кажу да је то безбедно", казао је Ђерлек.

Према његовим речима, после препоруке НИТАГ-а, следи Републичка стручна комисија из области педијатрије, које је оценио веома компентентнима, и затим Институт "Батут".

"Очекујемо од педијатара да ће имати значајну улогу у препоруци, а с обзиром да се ради о малолетној деци наравно да су родитељи ти који ће одлучивати о својој деци", додао је Ђерлек.

Говорећи о броју вакцинисаних у Србији, Ђерлек је рекао да је реално очекивати да се оствари циљ који је планиран - 50 одсто вакцинисаних до краја јуна.

"Ми са пресеком од синоћ у 22 сата имамо 2.643.000 првих доза, што је 48 одсто, других доза 2.268.000, неких 37 одсто. Ако наставимо оваквим темпом мислим да ћемо остварити циљ и да ћемо имати мирније лето", рекао је Ђерлек.

Он је навео да је наредни циљ да до јесени буде 60-70 одсто вакцинисаних како бисмо имали и што мирнију јесен.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa