Инфо

17. јун 2021.17. јун 2021.
Директор Уније послодаваца Србије: Смањити пореска оптерећења целој привреди уместо деловима

Директор Уније послодаваца Србије: Смањити пореска оптерећења целој привреди уместо деловима

За државу би било ефикасније да се смање укупни порези и доприноси на зараде целој привреди уместо што се оптерећење умањује само за поједине категорије радника, изјавио је данас директор Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић.

Он је за Бету рекао да би и минимално смањење пореза и доприноса свим послодавцима било "велико као кућа".

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче умањење пореза и доприноса на зараде за 70 одсто онима који први пут улазе на тржиште, старости до 40 година и радницима који се баве истраживањем и развојем, а ослобађање од пореза на годишњи доходак грађана запосленима који зараде изнад 2,9 милиона динара.

"И када би се свима смањило укупно оптерећење на зараде пола или један одсто то би имало више ефекта него смањење пореза једној категорији запослених на период од три године", рекао је Ђиновић.

Он је подсетио да Социјално-економски савет на свакој седници подсећа на захтев који је упућен пре више месеци Влади Србије за смање укупних пореских намета.

"Пореско оптерећење на зараде од 61 одсто је неиздрживо. Када би се смањило неколико процената сигурно би се смањила сива економија јер и привредници хоће мирно да спавају уместо што стрепе од инспекција", рекао је Дјиновић.

Истакао је да смањење пореза и доприноса поправља и привредни амбијент који постаје привлачнији за инвеститоре.

Додао је да смањење пореског оптерећења од 70 одсто на зараде радника до 40 година старости може да буде подстрек за самозапошљавање и мале фирме, али да великим предузећима "неће пасти на памет" да користе ту олакшицу јер подразумева да послодавац не сме смањивати број радника.

Ђиновић је рекао да та мера умањења пореза од 70 одсто може да буде корисна и због задржавања деце да не напуштају земљу већ покушају да у Србији покрену бизнис.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa