Инфо

19. јун 2021.19. јун 2021.
Кабинет начелника МУО

Кабинет начелника МУО

Саопштење начелника МУО:Завршна конференција Пројекта "Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва"

Завршна конференција Пројекта "Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва" одржана је у петак 18.јуна, у Авлији одрживог развоја у Богатићу. Пројекат, чија је укупна вредност 205.555,24 евра, трајао је нешто више од две године. Носилац пројекта је Каритас Шабац, са партнерима, општином Богатић и конзорцијумом социјалних кооператива C.O.S.M. из Италије.

Кабинет начелника МУО


Конференцију је, поздрављајући учеснике и госте, отворио Мирко Јањић, Државни секретар у Министарству за рад,запошљавање, борачка и социјална питања.

"Овај Пројекат је имао за циљ повећање могућности за запошљавање особа из друштвено угрожених група, допринос и подстицај сектору социјалне економије и подизање свести о социјалним проблемима на општем нивоу у периоду од тридесет месеци колико је трајао. Пројекат се спроводи у оквиру лот-а два грант шеме "Активно укључивање", а његов значај је боље упознавање локалних потенцијалних предузетника са социјалном економијом у целини,са могућностима које овај концепт доноси. Током имплементације Пројекта основана су два предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом,"Социјална Синергија "у Шапцу и "Авлија одрживог развоја" у Богатићу. Tиме је значајно измењена слика социјалног предузетништва у две локалне самоуправе.Ова предузећа већ сада запошљавају преко 20 људи, од којих половину чине особе са инвалидитетом. Министарство рада доноси нови законодавни оквир за социјално предузетништво, а значај доношења Закона о социјалном предузетништву лежи у чињеници да су у Републици Србији присутне различите организационе форме, са карактеристикама или елементима социјалног предузетништва. Још увек не постоји успостављен законодавни оквир којим би се на свеобухватан начин уредила област социјалног предузетништва и подстакао његов даљи развој. Позитивни ефекти успостављања законодавних оквира у овој области огледаће се у стварању још бољих услова за подстицање предузетништва,односно предузетничког духа,а крајња последица биће побољшање општег животног стандарда грађана", рекао је у свом уводном обраћању Мирко Јањић.

Присутнима се обратио и председник Каритаса у Србији, надбискуп београдски монс. Станислав Хочевар, који је исказао задовољство и захвалност свима који присуствују и свима који су учествовали у реализацији Пројекта, пре свега представницима државних органа, локалним самоуправама, представницима Европске заједнице социјалних установа из Италије. Посебно је поздравио браћу свештенике Српске православне цркве који су присутни на овој конференцији. Заједно смо показали шта је то социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва. Два предузећа која су основана у Шапцу и Богатићу су у функцији овог Пројекта и показују да заједно можемо вишe, а са осталим организацијама, од државе до Европске уније, можемо највише. Зато храбро даље, навео је између осталог монс. Станислав Хочевар.

Сарадња општине Богатић и Каритас Шабац започела је 2015. године. У име општине Богатић присутнима се обратио председник Милан Дамњановић. Захвалио се Државном секретару Министарства за рад,запошљавање борачка и социјална питања, надбискупу београдском, начелнику Мачванског управног округа Владану Красавцу и учесницима конференције. Нагласио је добру сарадњу са Каритасом Шабац и навео планове за наредни период.

Резултате Пројекта"Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва" представио је Мирољуб Николић, директор Каритас Шабац. Истакао је бројне активности које су реализоване у последњих неколико година. Навео је да је овај Пројекат производ искуства од скоро две деценије рада Каритаса Шабац, посебно на подручју менталног здравља. Наставиће се са развојем социјалног предузетништва, а искуства овог Пројекта биће коришћена и у наредном периоду. Преко 400 учесника током трајања Пројекта информисало се о социланом предузетништву. Реализовано је десет обука, шездест полазника је учествовало у тим обукама, а два предузећа су регистрована за рад са 25 запослених од којих је 13 особа са менталним сметњама. Ово су резултати који охрабрују и подстичу на још боље, рекао је између осталог Мирољуб Николић.

Кабинет начелника МУО


О социјалном предузетништву у Србији говорила је Дина Ракин испред Коалиције за развој солидарне економије. Очекује да у Србији буде још социјалних предузећа по угледу на ова два која су основана у Шапцу и Богатићу.

Социјално предузетништво из европске перспективе и одлике социјалног предузетништва у Италији представила је Michaela Vogrig, председница Конзорцијума "C.O.S.M" Italia, истичући да је Европска унија почела да разматра причу о социјалној економији и социјалном бизнису још 2011. године.
На тему: "Каква су социјална предузећа у Србији и каква им подршка треба", говорила је Ивана Станчић, из организације "СМАРТ колектив".

Полазницима обука уручени су сертификати.
Конференцији је присуствовао и Владан Красавац,начелник Мачванског управног округа.
Кабинет начелника
Владана Красавца
Кабинет начелника МУО

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa