Инфо

29. јун 2021.29. јун 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Мали: Данас исплаћена трећа рата помоћи ауто-превозницима

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је данас исплаћена трећа рата секторске помоћи за ауто-превознике, који добијају 600 евра по аутобусу, у периоду од пола године, саопштило је то министарство.

Према речима Малог, уплаћено је за ауто-превознике око 451 милион динара, односно око 3,8 милиона евра.

"Новац ће добити 654 привредна друштва са 6.393 лиценцирана, регистрована аутобуса, који су стекли услове за добијање ове врсте помоћи од државе, у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу сузбијања последица пандемије корона вируса", рекао је Мали.

Додао је да се средства налазе на рачунима аутобуских превозника, отворених код Управе за трезор и могу се користити од јутрос у осам часова, када су отворене благајне.

Подсетио је да је за ту меру ребалансом буџета опредељено укупно 2,6 милијарди динара.

"Поред помоћи која је била намењена за све предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа, која се пријаве, а која је подразумевала исплату три пута по пола минималне зараде за март, април и мај месец, постоје делатности које смо одлучили додатно да помогнемо и подржимо јер иза себе имају заиста тежак период за пословање, а један од тих сектора јесте сектор аутобуских превозника", навео је министар финансија.

Он је рекао да се држава труди да помогне свима којима је помоћ потребна, па су тако, током јуна исплаћене две пуне минималне зараде за самосталне уметнике и помоћ од по 62.000 динара је добило 3.139 особа, у које спадају самостални уметници, самостални стручњаци у култури, самостални извођачи културних програма и самостални сарадници у култури.

Средином јула, према његовим речима исплатиће се минимална зарада за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и за хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције.

Они ће, како је рекао, добити још једну минималну зараду средином августа, а тог месеца планирана је и исплата једнократне новчане помоћи у износу од по 90.000 динара, за укупно 777 чланова разврстаних у осам удружења којима проше године није исплаћена помоћ.

Та мера се, објаснио је, односи на она удружења чији чланови имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури, а ту спадају самостални стручњаци у култури, самостални сарадници и самостални извођачи културних програма.

Све те мере помоћи су, како је рекао Мали, део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, а који је предвиђен у износу од 266,1 милијарду динара, односно око две милијарде евра, што је 4,5 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Током 2020. године су, како се наводи, спроведена два пакета подршке, вредна 704 милијарде динара, односно око шест милијарди евра, а сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије вредна су око осам милијарди евра, што је, према прелиминарним проценама, око 17,4 одсто БДП-а.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa