Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
Фото Сајт

Фото Сајт

Пружаоцима рачуноводствених услуга 18 месеци да ускладе пословање са Законом о рачуноводству

Министарство финансија позвало је данас предузећа и предузетнике који се баве пружањем рачуноводствених услуга у Србији, а још нису испунили законску обавезу и ускладили пословање са Законом о рачуноводству, да благовремено поднесу захтев за добијање дозволе за те услуге.

У саопштењу се наводи да пружаоци рачуноводствених услуга треба да се упишу у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга.

Правна лица, односно предузетници који имају регистровану претежну делатност за пружање рачуноводствених услуга, дужни да ускладе своје пословање са одредбама Закона о рачуноводству, најкасније у року од три године од дана ступања на снагу тог закона, односно до 1. јануара 2023. године.

То значи да та правна лица и предузетници до тада морају имати издату дозволу за пружање рачуноводствених услуга од стране Коморе овлашћених ревизора и да буду уписани у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга који води Агенција за привредне регистре (АПР).

Према актуелним подацима из АПР-а, на дан 30. јун 2021. године, дакле 18 месеци пре истека тог рока, укупно су 342 правна лица и предузетника уписана у Регистар, чиме су ускладили своје пословање са овим законом.

Међутим, постоји значајно већи број правних лица и предузетника који још нису поднели захтев за добијање дозволе за пружање рачуноводствених услуга код Коморе.

"Вођење пословних књига и састављање финансијских извештаја правно лице, односно предузетник, може поверити уговором у складу са законом, искључиво правном лицу или предузетнику који је уписан у Регистар", наводи се у саопштењу.

За непоступање у складу са одредбама Закона о рачуноводству, овим законом су прописане новчане казне од 100.000 до 3.000.000 динара за привредни преступ за правно лице, од 20.000 до 150.000 динара привредни преступ за одговорно лице у правном лицу и од 100.000 до 500.000 динара прекршај за предузетника.



Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa