Инфо

11. јул 2021.11. јул 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Од 15. јула промена услова за улазак у Словенију

Због повећаног броја увезених случајева заразе корона вирусом претходне седмице, Словенија је одлучила да промени услове за улазак у земљу који више неће зависити од епидемиолошке ситуације у држави из које долазе путници него од њиховог ковид статуса.

Словеначка влада је најавила да је одлука о укидању спискова земаља с обзиром на њихову епидемиолошку ситуацију и изједначавању услова уласка за све путнике ступила данас на снагу, примењиваће се од четвртка, 15. јула.

Како је данас пренела агенција Хина, за улазак путника у Словенију без карантена потребно је европска дигитална потврда о вакцинацији или потврда трећих земаља, а основни критеријум за улазак је доказ да је особа преболела ковид-19, да је вакцинисана или негативно тестирана.

Једини изузетак од овог правила односи се на странце који у Словенији имају земљиште или некретнине и на децу млађу од 15 година ако су у пратњи родитеља или старатеља.

Министар здравља Јанез Поклукар најавио је да ће се влада у понедељак поново састати са епидемиолозима ради координације и могућег усвајања нових мера због повећања дневних инфекција током претходне седмице. То повећање се приписује све већем броју увезених случајева, пре свега код неколико група словеначких матуранта који су боравили у шпанским летовалиштима.

"Позивам све који долазе из иностранства, а имају знакове болести да се тестирају, а оне који су с њима били у контакту да остану код куће у карантину пет дана, а онда се тестирају", казао је Поклукар у вези путовања у ризичније државе.

Како преносе словеначки медији, заоштравањем мера за улазак у земљу влада између осталог жели да подстакне становништво, посебно младе, да се што пре вакцинишу будући да је до сада потребним дозама заштићено 35 одсто популације, знатно мање од жељених 70 одсто. Толико би, према проценама, било потребно да се спречи четврти талас епидемије на јесен због заразнијег делта соја.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa