Инфо

23. јул 2021.23. јул 2021.
Pixabay

Pixabay

Ђерлек: Трећа доза за оне са слабијим имунитетом, али доступна свима

Стручни комитет, састављен од наших врхунских експерата, препоручио кризном штабу примену треће дозе вакцине против коронавируса. Да ли ће та препорука и бити усвојена - о томе би Kризни штаб требало да одлучи.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да се увођењем треће дозе, додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имуни систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и сви који то желе.

-Пре свега трећа доза појачава имунитет и намењена је пре свега хроничним пацијентима који болују од тежих болести као што су - малигне болести, особама са трансплатацијом коштане сржи, особама старијим од 70 година, особама старијим од 60 година које су у Домовима за старе. Биће намењена здравственим радницима и радницима који су запослени у социјалној заштити, али и здравственим радницима и радницима уз социјалне установе - објашњава Ђерлек.

Додаје да трећу дозу могу примити и сви остали грађани шест месеци после ревакцинације.

Објашњава да је препорука донета на основу светских истраживања која су показала да трећа доза појачава имунитет код особа које су слабије реаговале на две дозе.
РТС

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa