Инфо

26. јул 2021.26. јул 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Михајловић: Држава обезбеђује половину средстава за соларне панеле

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је у Врбасу да ће министарство почетком септембра расписати јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле, као и да ће се до краја године реализовати и други позив за замену столарије.

Михајловић је данас, након потписивања уговора о реконструкцији и енергетској санацији основне школе и предшколске установе у Врбасу вредних скоро милион и по евра, рекла да ће процедура за доделу субвенција за соларне панеле бити као и за пројекат замене столарије и да ће држава обезбедити половину потребних средстава.

Она је навела да очекује да ће све локалне самоуправе најпре завршити свој део посла за први позив.

"Нису све расписале јавни позив за компаније, чекамо и да се формирају комисије и да средином августа буду расписани позиви ка грађанима. Други позив ће бити у децембру и позивам све градове и општине да се пријаве, имаћемо сваке године три позива, али не смемо да дозволимо да пројекат траје наредних 20 године", рекла је Михајловић, саопштило је министарство.

Министарка је изјавила и да ће након завршетка радова у основној школи и предшколској установи у Врбасу, рачуни за електричну и топлотну енергију бити знатно умањени, а укупна емисија угљен-диоксида биће смањена за 40 одсто, односно за око 400 тона годишње.

Она је рекла да је ово наставак пројекта подизања енергетске ефикасности и управљања енергијом који Министарство реализује заједно са јединицама локалне самоуправе и амбасадом Швајцарске.

"Када у априлу буду готови радови, сви ћемо имати прилику да видимо како ће овај и остали објекти изгледати и колико пројекат значи. Новац који смо издвојили није мали, али ће уштеде бити још веће, а ако рачунамо и Крушевац, Параћин и Ужице, где се такође спроводи овај пројекат, онда је то 1.500 тона мање", истакла је Михајловић.

Према њеним речима, ово је део дугорочног циља Србије, смањења потрошње енергије за 40 одсто до 2030. године.

"Такође, план је да имамо бар 50 процената енергије добијене из обновљивих извора, тек када тај циљ постигнемо можемо да говоримо о зеленој агенди и о томе да се трудимо да имамо здравију животну
средину", нагласила је министарка.

Према њеним речима, план је да за пет година Србија подигне енергетску ефикасност на виши ниво, а за то ће бити издвојено око 150 милиона евра годишње.

Начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић казао је да је овакав пројекат, један од приоритета свих локалних самоуправа у округу.

"Шест од 12 локалних самоуправа учествује у пројекту подизања енергетске ефикасности. Позивам све суграђане да прате кораке како би спремно дочекали примену и у овој и наредној години", рекао је Новаковић.

Председник Општине Врбас Предраг Ројевић, навео је да Врбас жели да буде лидер у енергетској ефикасности.

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид, истакао је да његова земља заједно са ресорним министарством подржава овај пројекат и уједно промовише увођење европске енергетске награде и мера за побољшање енергетске ефикасности у јавним зградама у локалним самоуправама.

"Такође, подржавамо програм снабдевања топлотном енергијом у Врбасу у периоду од 2021. до 2030, који пружа основу за енергетску транзицију", рекао је амбасадор.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa