Инфо

31. јул 2021.31. јул 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Рио Тинто тврди да обојена вода у Горњим Недељицама нема везе са њиховим истраживањем

Компанија Рио Тинто вечерас је негирала да је обојена вода у језеру у месту Горње Недељице на било који начин повезана са њиховим истраживањем лежишта Јадар.

"Бара (језеро) у месту Горње Недељице налази на приватној парцели на коју компанија Рио Сава Еxплоратион (РСЕ), у саставу Рио Тинта, не полаже права нити врши никаква испитивања", наводи се у саопштењу Рио Тинта поводом информација да је почетак њихових ископравања разлог што је вода у језеру црвена.

Компанија РСЕ је позвала власника парцеле на којој се налази језеро да "без одлагања о овој појави обавести надлежне инспекцијске органе, како би се утврдио састав и порекло изливене црвене воде".

Додаје се да је РСЕ такође веома заинтересован да од надлежних и стручних органа сазна узрок ове необичне појаве.

"Од 2007. до 2018. у радијусу од око 200 метара постојало је 15 истражних бушотина које су служиле за утврђивање положаја рудног тела у лежишту Јадар. Ниједна од тих 15 бушотина није изведена као хидрогеолошка, бушотине су зацементиране од дна до површине терена, и у њима и око њих нема и не може бити никакве подземне воде која било где циркулише", навео је Рио Тинто.

Та компанија додала је да је "апсолутно немогуће" да су те бушотине узрок накупљања воде, ни њене обојености црвеном бојом.

Како је истакнуто, пројекат Јадар се налази у фази студије изводљивости, и тек после добијања свих дозвола може да почне изградња рудника и свих пратећих капацитета.

"Не може бити речи да је Рио Тинто 'почео са ископавањем' јер нас од тог тренутка дели минимум пет година", наводи се у компанијском саопштењу.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa